Pyszne danie dla miłośników kopytek. Tym razem zrobiłam je z jarmużem i z sosem kurkowym. Wiem, że to nie sezon na kurki ale można kupić mrożone i też będą dobre. Ja, podobnie jak owoce, mrożę też kurki, które blanszuję delikatnie przed mrożeniem. Są rewelacyjne w zimie bo wprowadzają trochę letniego urozmaicenia do zimowego menu.
Jarmuż jest dostępny w sklepie i dodany do kopytek świetnie się z nimi komponuje. Jarmuż wyczyściłam z twardych łodyg, zblanszowałam i drobno pokroiłam. Kopytka były znakomite w tym wydaniu.
Składniki
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
około 2 – 2 ½ szklanek mąki pszennej
2 jajka,
Około 110 g jarmużu,
Sól
Sos kurkowy:
100 g kurek mrożonych
Koperek,
1 łyżka masła,
½ szklanki śmietany 18%
Wykonanie
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę, lub mielimy. Studzimy aż będą dobrze zimne.
Jarmuż myjemy, odkrawamy grubsze kawałki i blanszujemy na patelni z 3 łyżkami wody i solą. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy bardzo drobno lub możemy delikatnie zblendować.
Przygotowujemy sos kurkowy. Jeśli mamy mrożone kurki to nie musimy je wcześniej rozmrażać. Jeśli są świeże to myjemy, czyścimy i suszymy.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy kurki i dusimy około 10 minut. Koperek myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy koperek, sól i mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy z kurkami 2 minuty.
Przygotowujemy kopytka. Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy wystudzone ziemniaki, jajka, jarmuż, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką pszenną tak aby ciasto się dobrze wyrabiało i nie było zbyt rzadkie. Gotowe ciasto dzielimy na małe kawałki, formujemy z nich wałki a następnie kopytka.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wrzucamy porcjami kopytka, gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 2 minut.
Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową lub durszlakiem na talerz i podajemy z sosem kurkowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz