Nie wiem jak Wy ale ja już tęsknię za latem, za owocami lata. Ostatnio naszła mnie ochota na truskawki i jak zazwyczaj nie kupuję w zimie, to tym razem moja „chuć” zwyciężyła. Wymyśliłam sobie od razu, że zjem je na śniadanie z budyniem lub jogurtem lub owsianką.
Ostatecznie ugotowałam budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem migdałów i cukru waniliowego – domowego, córka mi zrobiła J
Jeszcze raz przypomnę zasady gotowania kaszy jaglanej aby nie była z goryczką, to dla mojego Syna. Kaszę płuczemy ze dwa razy w wodzie, a następnie sparzamy ją wrzątkiem i dopiero po tym gotujemy.
Ja dodałam do swojego budyniu trochę jogurtu naturalnego i oczywiście truskawki. Dołożyłam też ulubionych pestek granatu, płatków migdałowych i było wyśmienite śniadanie. Poranek z takim śniadaniem był kolorowy i smaczny. Humor też od razu był kolorowy 😉
Składniki dla 2 osób
¾ szklanki kaszy jaglanej,
2-3 szklanki mleka,
2 – 3 łyżki płatków migdałowych,
Łyżka cukru waniliowego,
Jogurt naturalny,
truskawki
Wykonanie
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie następnie zlewamy wrzątkiem, odcedzamy.
Do mleka wsypujemy kaszę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. Kasza powinna być wręcz rozgotowana.
Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika, gdzie będziemy blendować i jeśli kasza jest zbyt gęsta można dodać troszkę ciepłego mleka. Dodajemy również cukier waniliowy i migdały. Blendujemy wszystko. Ja nie blendowałam długo więc mój budyń nie był zupełnie gładki ale to zależy jak lubimy.
Truskawki czyścimy z szypułek i kroimy na kawałki.
Budyń podajemy z jogurtem naturalnym, kawałkami truskawek, pestkami granatu, płatkami migdałowymi.
zjadłabym taki budyń! mniam