Szybka, ciepła przekąska z ciasta francuskiego, salami, chilli i sera mozarella.
Będzie idealna na przyjęcie karnawałowe jak też na kolację z niespodziewanymi gośćmi. Wystarczy gotowe ciasto francuskie zawinąć w rulon z salami, chilli i serem mozarella, następnie posmarować z wierzchu oliwą wymieszaną z czosnkiem i chilli w proszku, zapiec i mamy gotową ciepłą przekąskę. Do tego zrobiłam szybki sos na bazie domowego ketchupu i była idealna kolacja. Jest to dobre zarówno do piwa jak też do czerwonego wina.
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego,
100 g salami,
1 papryczka chilli,
200g sera mozarella,
Sól, pieprz,
Oliwa,
2 ząbki czosnku
Sos z domowego ketchupu:
3 marynowane papryczki chilli,
2 ząbki czosnku,
4 pomidorki koktajlowe,
Sok z ½ limonki
Wykonanie
Przygotowujemy sos.
Marynowane papryczki chilli kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy. Do ketchupu dodajemy chilli, pomidorki i wyciskamy czosnek, sok z limonki. – mieszamy wszystko.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni .
Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Papryczkę chilli kroimy w plasterki.
Salami, jeśli nie kupimy w plasterkach, kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście , na przemian z serem mozarella. Na to dajemy chilli. Ciasto z farszem zwijamy w rulon.
Gotową roladę układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy oliwą wymieszaną z czosnkiem i chilli w proszku.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu, kroimy w plastry i podajemy ciepłe z sosem.
Witam,
tradycyjnie zadaje pytanie: Czy mozzarella ma być w zalewie?
Pozdrawiam
Viola
Nie, to ma być mozarella taka jak do pizzy, Pozdrawiam !