Udziec jagnięcy to doskonałe polskie mięso, które dobrze przyprawione i przyrządzone jest apetycznym i pysznym daniem np. na świąteczny stół.
Ja swoje przyprawiłam ziołami, czosnkiem, dolałam czerwone wino i było rewelacyjne mięso.
Do tego upiekłam ziemniaki w mundurkach, dobra surówka i było pysznie.
Składniki
Około 2 kg udźca jagnięcego z kością ,
Łyżka suszonego tymianku,
3 ząbki czosnku,
¾ szklanki czerwonego wina,
Parę listków świeżego rozmarynu,
Łyżeczka suszonego majeranku,
2 średnie, czerwone cebule,
2 liście laurowe,
4-5 ziarenek ziela angielskiego,
2 łyżki masła,
Główka czosnku,
Sól, pieprz,
Oliwa
Wykonanie
Mięso myjemy i suszymy – doprawiamy solą, pieprzem.
Zioła ( rozmaryn, tymianek, majeranek) mieszamy a następnie smarujemy dość obficie mięso.
Następnie mięso nacinamy delikatnie nożem i wkładamy w te nacięcia miejsca, plasterki czosnku.
Przekładamy przyprawione mięso do rondla/naczynia żaroodpornego, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zostawiamy mięso w chłodnym miejscu na całą noc.
Po tym czasie, dolewamy wino, dodajemy masło, ćwiartki cebuli i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160 stopni około 2 ½ – 3 godziny. W między czasie polewamy sosem mięso. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę wody.
Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni, nastawiamy na funkcję grill i pieczemy jeszcze ½ godziny.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo ciekawy i nietypowy! Cieszę się, aby spróbować tych potraw!
Uwielbiam jagnięcinę! Teraz wielkanoc i zawsze na wielkanoc robię udziec jagnięcy. U mnie w okolicy trudno dostać to mięso, ale na szczęście jest internet i sklep jagniecina.pl gdzie od jakiegoś czasu robię zakupy mięsne.
🙂 Ja też bardzo lubię jagnięcinę !