Święta Bożego Narodzenia to piękne, rodzinne uroczystości, choinka, prezenty i oczywiście pyszne dania. Polska kuchnia jest bogata w takie świąteczne potrawy.
Celebrujemy i w wyjątkowy sposób przygotowujemy potrawy na kolację Wigilijną.
W mojej rodzinie Wigilia to było zawsze coś wyjątkowego, pięknego. Mama, babcia szykowały pyszne dania bez mięsa. Obowiązkowo był czysty barszcz z uszkami grzybowymi. Barszcz był przygotowywany z domowego zakwasu buraczanego. O to szczególnie dbała moja mama. Zawsze wcześniej – około miesiąca kisiła buraki i kiszonka, przelana do słoików czekała w lodówce na Święta.
Obowiązkowo też były pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami i ulubione pierogi mojego syna, z białą kapustą, podsmażoną cebulką i twarogiem.
Mogłabym jeszcze dużo pisać na temat przygotowywanych przez moją mamę dań. Najważniejsza oczywiście była rodzinna, ciepła atmosfera i spędzanie Świąt wspólnie, w gronie rodziny
Na moim blogu jest sporo dań, ciast typowych dla Świąt Bożego Narodzenia. Jest np. przepis na piernik staropolski, który musi być wcześniej zamieszany i przechowywany w zimnym miejscu. Ale jeśli nie macie czasu na takiego piernika to dzisiaj przepis na piernik, który można upiec 3 dni wcześniej i też będzie pyszny.
W przygotowaniu tego piernika pomogły mi piękne naczynia firmy Ambition. Firma zrobiła mi niespodziankę, dużo wcześniej przed Mikołajem więc będę mogła moje dania świąteczne przygotowywać w nowych, pięknych naczyniach. Mają one piękną, nowoczesną linię.
Garnki z pokrywką Premium to nowoczesne, stylowe wzornictwo.
Są bardziej wydajne w gotowaniu, dzięki zastosowaniu 3 warstwowej konstrukcji. Taka konstrukcja powstaje w wykorzystaniem najnowszych technologii, gdzie stal nierdzewna i aluminium są połączone ze sobą, tworząc specjalny materiał 3-warstwowy.Ten rodzaj stali nie wchodzi w interakcje z jedzeniem, nawet z produktami kwaśnymi, jest odporny na działanie stężonych kwasów i zasad oraz wysokich temperatur. Naczynie nadaje się do stosowania na płycie indukcyjnej. Naczynia wraz z pokrywami można używać w piekarniku, maksymalna temperatura to 180 stopni C. Natomiast patelnia jest dużo, solidna i ma powłokę teflonową najwyższej jakości.
Garnki i patelnie Premium marki Ambition zostały zaprojektowane z myślą o najbardziej wymagających klientach.
Tym razem również dla Was mam propozycję związaną z naczyniami marki Ambition. Firma przygotowała dla was specjalny rabat 10% na zakup naczyń i garnków marki Ambition w sklepie internetowym Dajar.
Składniki na ciasto:
80 g mąki pszennej,
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
20 g mąki ziemniaczanej,
200g masła
50 g cukru trzcinowego,
150 g miodu,
Opakowanie przyprawy do piernika,
½ łyżeczki cynamonu,
15 g gorzkiego kakao,
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka
Słoik konfitury śliwkowej,
Orzechy włoskie,
Zmielone i całe migdały,
Polewa czekoladowa:
100 ml śmietanki 30 %,
200 g czekolady gorzkiej,
20 g masła
Wykonanie
W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy chwilkę, następnie dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, kakao i znowu chwilę mieszamy i podgrzewamy aż składniki się połączą – nie zagotowujemy.
Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aby masa ostygła.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą masę.
Sypkie produkty ( mąkę pszenną, żytnią, ziemniaczaną, sodę, proszek do pieczenia) mieszamy razem w misce. Do ubitych jajek dodajemy sypkie produkty – wszystko mieszamy dokładnie aby nie było grudek ( najlepiej mieszać delikatnie trzepaczką ). Na konie dodajemy wystudzone masło z innymi składnikami. Ponownie wszystko mieszamy.
Formę keksową o wymiarach 12×30 smarujemy masłem, posypujemy mąką, przelewamy masę do formy i dajemy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 35-40 minut.
Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Jak piernik ostygnie, przekrawamy na dwie części. Wyrównujemy ostrym nożem wyrośniętą górę piernika. Tu muszę nadmienić, że dobry, ostry nóż jest nieocenionym pomocnikiem kiedy chcemy równo i dokładnie przekroić ciasto.
Na Święta pieczemy różne torty, ciasta. Torty wszelkiego rodzaju trzeba najczęściej przekroić na 2-3 a nawet na więcej części. Wymaga to często nie lada wyczynu aby przekroić tak aby części były równe.
Nóż szefa kuchni KYOTO marki Ambition jest rewelacyjny do tego typu prac. Jest duży, długi i bardzo ostry. Jak to mówiła moja mama- wchodzi jak po maśle.
Powidła przekładamy na patelnię i smażymy chwilę. Ja smażyłam swoje, domowe powidła na patelni Taurus Ambition. Solidna, duża patelnia pokryta powłoką Teflon Platinum Plus. Ta patelnia jest tak doskonała, że metalowe mieszadła nie niszczą jej. Patelnia jest też duża, więc będę mogła na niej przygotowywać duże porcje różnych dań dla rodziny. Można ją też używać do piekarnika – do 240 stopni.
Ciepłe jeszcze powidła wykładamy na przekrojony kawałek piernika – smarujemy. Następnie posypujemy powidła zmielonymi migdałami i przekładamy drugim kawałkiem ciasta.
Powidłami smarujemy jeszcze wierzch piernika. Studzimy dość solidnie aby powidła były dobrze zastygnięte. .
Przygotowujemy polewę czekoladową. W naczyniu podgrzewamy śmietankę, następnie dodajemy kawałki czekolady i zagotowujemy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodajemy masło i mieszamy.
Ciepłą polewę wylewamy na piernik – rozsmarowujemy po wierzchu i po bokach. Na koniec posypujemy ciasto rozdrobnionymi orzechami i migdałami.
Z nowym sprzętem od razu lepiej się piecze 🙂 Piernik jest piękny Breniu!!! Na prawdę super!
Dziękuję Aniu 🙂 Sprzęt naprawdę dobry, ładny i polecam !!