Gęsie uda pieczone z kiszoną kapustą, jabłkami, cebulą w aromacie rozmarynowym to moja kolejna propozycja na danie z gęsiną.
Mięso gęsi jest bardzo dobre, już o tym pisałam. W sklepach są dostępne świeże całe gęsi ale są też uda i piersi, co pozwala przygotować obiad w mniejszej gęsiej wersji.
Kapusta kiszona, moja – zrobiona w domu jest też zdecydowanie lepsza do zapiekania jak ta kupowana – zakwaszana. Dodatkowo dodałam do pieczenia jabłka i cebulę oraz rozmaryn. Wyszło niezwykle aromatyczne danie z gęsi. Do tego podałam ziemniaki zapieczone też w aromacie rozmarynu.
Składniki:
2 uda z gęsi,
Łyżeczka rozmarynu,
1kg kiszonej kapusty
2 cebule,
3 łyżki sosu sojowego,
½ kg jabłek,
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Wykonanie
Uda z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy uda i suszymy.
Następnie nacieramy mięso – pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, trochę soli jeszcze i rozmarynem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Kapustę kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, sól, pieprz, sos sojowy i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy uda, przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy uda w kapuście około 2 ½ godz.
Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki . Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, przekładamy do miski, dajemy jabłka, ½ łyżeczki łyżki rozmarynu, sól, pieprz i mieszamy. Dajemy tak przygotowaną mieszankę do mięsa po 2 godzinach pieczenia, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia.
Uda przyrządzone w ten sposób są bardzo soczyste, aromatyczne a kapusta kiszona z jabłkami, cebulą i tłuszczem z gęsi smakuje wybornie.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz