To moja następna wersja wariacji ze szparagami. Tarta rustykalna, która nie wymaga formy, na cieście z mąki orkiszowej z dodatkiem serów : koziego i mozarella.
Mąka orkiszowa ma specyficzny smak po upieczeniu więc idealnie komponowała się z serami, szparagami, koperkiem i papryczką chilli. Można oczywiście przygotować taką tartę z mąki pszennej ale z orkiszową jest wyjątkowo dobra. Ciasto zrobiłam z dodatkiem drożdży i oliwy. Powinno mieć konsystencję taką jak na pizzę i być lekko sprężyste przy wałkowaniu. Tarta była delikatna, pachnąca serem kozim i koperkiem a do tego zielone szparagi – coś wyjątkowo pysznego.
Przy tej okazji opowiem wam trochę o właściwościach orkiszu. Orkisz czyli tzw. jęczmień dwurzędowy jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu i witamin z grupy B i PP. Gluten zawarty w orkiszu jest dużo lepiej tolerowany przez bezglutenowców. Korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Składniki
250 g mąki orkiszowej typ 750,
½ łyżeczki soli,
½ szklanki wody,
3 dag drożdży,
Łyżka oliwy
Zielone szparagi,
120 g sera koziego miękkiego,
100 g sera mozarella,
Łyżka pokrojonego koperku,
Papryczka chilli,
Sól, pieprz
Wykonanie
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy wodę z drożdżami, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na pizze więc dodajemy jeszcze mąki lub wody – jeśli będzie taka potrzeba.
Gotowe ciasto wałkujemy w okrąg o wymiarze 35 cm i przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wycinamy ze szparagów zdrewniałe końcówki, obieramy i myjemy.
W misce mieszamy ser kozi ze startym serem mozarella, pokrojonym koperkiem i wykładamy na ciasto – zostawiając 2 cm ciasta od brzegów. Na to wykładamy szparagi, doprawiamy solą, pieprzem i zwijamy brzegi ciasta do środka, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut. Podajemy ciepłą z dodatkiem papryczek chilli.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz