Ciepłe a nawet gorące dni przed nami. Bardzo cieszę się na nadchodzące lato, upały bo to sezon na pyszne, świeże owoce i warzywa i dużooo ciepła i słońca. Czekam na to wszystko po zimowych, szarych dniach.
Wczoraj oglądałam po raz nie wiem który jeden z moich ulubionych filmów „ Pożegnanie z Afryką” z moimi ulubionymi aktorami Meryl Streep i Robertem Redfordem. Nie wiem jak Wy ale ja mam takie swoje ulubione filmy – lekarstwa na złe dni, które oglądałam już nie wiem ile razy ale jak tylko mam gorszy dzień to do nich wracam.
„ Czekolada” z Juliett Binoche, „ Jedz módl się kochaj” z Julią Roberts, „ Zaklinacz koni” … to te najczęściej oglądane. Wszystkie te filmy są w cudnych klimatach.
Lemoniada też kojarzy mi się z ciepłem, słońcem i gorącymi klimatami. Myślę sobie, że w takiej Afryce czy na Bali to pija się takie owocowe, mocno schłodzone lemoniady.
Dzisiaj u mnie lemoniada z rabarbarem bo ten jest już na straganach i można robić takie proste ale pyszne napoje, zamiast kupowanych z różnymi, dziwnymi dodatkami. Ja dodaję do takiej lemoniady z rabarbarem trochę cukru waniliowego i soku z limonki – jest przepyszna, mocno schłodzona, kwaskowata… mniam
Składniki
4 duże sztuki rabarbaru,
2 litry wody,
3 łyżki cukru,
Łyżeczka cukru waniliowego,
Sok z jednej limonki
Wykonanie
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wodę gotujemy w garnku, dodajemy rabarbar, cukier, cukier waniliowy i gotujemy – gotujemy wszystko około 5 minut od momentu jak zacznie wrzeć woda. Odstawiamy do wystudzenia.
Następnie przelewamy do dzbanka, dodajemy sok z limonki, chłodzimy i podajemy – możemy dodać lodu jeśli chcemy żeby lemoniada była zimna.
Czy nasze społeczeństwo naprawdę tak nisko upadło, żeby podawać przepis na zwykły KOMPOT?
Swoją drogą z cynamonem jest najlepszy
czasami największy problem jest z prostymi potrawami… a z cynamonem jest też dobry 🙂