Rabarbar jest dla mnie zwiastunem wiosny i wiosennych roślin, więc gdy tylko pojawił się w gospodarstwie Majlertów nie mogłam się powstrzymać, by go nie kupić. Od razu w głowie pojawił mi się pomysł na taki wiosenny deser z rabarbarem.
Słodkie bezy z dodatkiem kwaśnego musu skomponowały się wyśmienicie.
W moim ulubionym gospodarstwie pojawia się coraz więcej wiosennych warzyw i owoców – są już szparagi, cebula dymka, szpinak i wiele ziół. Możecie się więc spodziewać, że na blogu będzie teraz wiosennie i zielono. 🙂
Składniki: (na około 10 sztuk)
6 białek,
250 g cukru,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
300 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanfixu
Mus rabarbarowy:
Około 300 g rabarbaru,
2 łyżki brązowego cukru,
Łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Przygotowujemy blachę do pieczenia – dużą z piekarnika. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe Pavlowy – dajemy po 2 łyżki ubitych białek i formujemy łyżką, podciągając do góry . Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Takie bezy dobrze jest przygotować wcześniej.
Przygotowujemy mus z rabarbaru.
Rabarbar myjemy i czyścimy z skóry. Kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i na małym ogniu gotujemy około 20 minut. Studzimy.
Bitą śmietanę ubijamy aż będzie puszysta i następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna.
Bezy wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Następnie nakładamy na bezy: bitą śmietanę, mus z rabarbaru i na koniec możemy posypać owocami granatu.
Przed podaniem umieszczamy bezy na godzinę w lodówce.
Uwielbiam bezy pod każdą postacią , z rabarbarem jeszcze nie próbowałam więc pomysł na długi weekend już jest. Pozdrawiam.
🙂 polecam bo kwaśny rabarbar do słodkich bezików jest rewelacyjny. Pozdrawiam !
Rzeczywiście rewelacyjne połączenie smaków!Bezy zrobione i już nie ma po nich śladu,Dzięki Breniu za kolejny pyszny przepis!
cieszę się, że smakowały 🙂 ja też dziękuję i pozdrawiam !!