Pyszna i szybka do przygotowania przekąska. Jadłam takie grzanki u mojej koleżanki Małgosi i od razu Jej powiedziałam, że podzielę się przepisem na nie z Wami. Są wyśmienite.
Cebula jest duszona w ziołach z miodem ( Małgosia dała brązowy cukier), octem balsamico i gorgonzolą a następnie podana z aromatycznymi i chrupiącymi grzankami.
Jeśli spodziewacie się gości i chcecie mieć coś na tzw. ząb do podania na ciepło to takie grzanki będą idealne. Zrobiłam je już moim gościom i byli zachwyceni. Znikały w tempie ekspresowym.
Składniki:
250 g cebuli szalotki,
4 – 6 łyżek octu balsamico,
Łyżka miodu lub brązowego cukru
Oliwa, łyżka masła,
150 g sera gorgonzola,
Listki świeżego tymianku,
2 liście laurowe,
Sól, pieprz,
Grzanki:
1 bagietka średniej wielkości,
3 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę, liście laurowe, tymianek, miód, ocet balsamiczny i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy kawałki sera gorgonzola i dusimy do czasu rozpuszczenia się sera.
W między czasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromeczki i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy oliwę z wyciśniętym czosnkiem i smarujemy każdą kromeczkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż bagietki będą lekko przyrumienione i chrupiące.
Wyjmujemy grzanki i na każdą nakładamy podsmażoną cebulę. Można posypać jeszcze świeżym tymiankiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz