Dzisiaj pierwszy dzień postu więc jest to dobry czas na odłożenie typowych słodkości, batoników, czekoladek i zadbanie o dietę.
Ostatnio robię takie lekkie słodkości i jednocześnie uczę mojego brata jak przygotowywać łakocie do kawy ale bez cukru i tłuszczu. Dodaję więc naturalne słodkości typu słodkie jabłka, rodzynki, marchew, buraczki itp…. bo są znacznie zdrowsze. Dodatkowym atutem jest mąka jaglana więc są bez glutenu, co jest ważne dla osób uczulonych na gluten.
Dzisiaj szybkie i proste do zrobienia babeczki, do których dodatkowo dodałam domową konfiturę z leśnych jagód i naturalny jogurt.
Składniki (na około 12 sztuk):
4 jajka
150 g mąki jaglanej,
2 łyżeczki cynamonu,
Łyżeczka sody,
6 średniej wielkości słodkich jabłek ,np. typu champion
2 łyżki rodzynek,
Konfitura z leśnych jagód,
Jogurt naturalny
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.
W jednej misce mieszamy mąkę, sodę i cynamon. W drugiej misce ubijamy jajka. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy starte jabłka, rodzynki i mieszamy, do połączenia się składników.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta do 3/4 wysokości blachy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 25-30min. Wystudzone podajemy z konfiturą i jogurtem naturalnym.
słodkie i dietetyczne 🙂 plus bezglutenowe – jadłabym!
Witam, ale jajka ubijamy mikserem? Czy tylko trzepaczką? Bo mikserem to może wyjść rzadka masa?
tylko trzepaczką lub nawet widelcem
Czy można zamiast jabłek dać tylko płatki czekolady? Nie będą za suche?
Można spróbować bez jabłek. Można dać 3-4 łyżki jogurtu naturalnego do ciasta.