Frykadelki to kotlety mielone, w moim przypadku z mięsa indyczego. Zrobiłam je z dodatkiem startej cukinii co spowodowało, że kotleciki były soczyste i świetnie smakowały.
Lubię dodawać starte warzywa ( cukinię, paprykę, dynię, marchew….) do różnych kotletów ( z ryb, mięsa, koszy) bo dodają im soczystości i ciekawego smaku. Dodatkowo zapiekłam je z kawałkami fety z tymiankiem i podałam z kaszą jaglaną i cukinią i porem.
Jeśli szukacie pomysłu i chcecie odmiany w mielonych, to takie frykadelki z pewnością Wam się spodobają i posmakują.
Składniki
500 g mięsa mielonego z indyka,
1 jajko,
1 średnia cukinia,
Ząbek czosnku,
1 por,
Łyżka masła,
Łyżeczka suszonego tymianku,
100 g fety,
Sól, pieprz,
¾ szklanki kaszy jaglanej,
1 ½ szklanki wody
Wykonanie
Mięso z indyka mielimy, przekładamy do miski. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i jedną część ścieramy na tarku na grubych oczach i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy dokładnie około 4 minut. Z mięsa formujemy frykadelki
(robimy to namoczonymi rękami ) i smażymy na rozgrzanej patelni, po około 3 minuty z każdej strony.
Fetę kroimy w kostkę i mieszamy z tymiankiem. Podsmażone frykadelki układamy w naczyniu do pieczenia, na każdy dajemy trochę fety i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jak pieką się frykadelki przygotowujemy kaszę i cukinię z porem.
Z pora odkrawamy białą część, przekrawamy wszerz, płuczemy i kroimy na cienkie paski.
Z drugiej części cukinii skrobiemy cienkie paski. Na patelni, po usmażeniu mięsa, roztapiamy masło, dodajemy por, cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 5 minut.
Kaszę jaglaną płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Gotujemy na małym ogniu z solą około 15 minut – aż będzie sypka. Kaszę mieszamy dość często w trakcie gotowania. Na koniec dajemy łyżkę masła i mieszamy.
Frykadelki podajemy z kaszą jaglaną z porem i cukinią.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz