Gulasz z wołowiny z papryką i oliwkami

Taki gulasz to pyszna i rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe imprezy. Jest dobrym zamiennikiem Boeuf Stroganow, który najczęściej przygotowujemy na imprezy sylwestrowe, karnawałowe.

Gulasz z mięsa wołowego musi się gotować dość długo ale na małym ogniu. Zapach i smak jaki unosi się po domu w trakcie gotowania przyciąga wielbicieli mięsnych potraw. Jeśli zastanawiacie się nad daniem na ciepło, na sylwestrową lub karnawałową imprezę to taki lekko pikantny gulasz będzie idealny.

Zaletą takiego dania jest to, że możemy je przygotować wcześniej i na imprezie tylko podgrzać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

500g mięsa wołowego gulaszowego,

1 papryka żółta,

1-2 cebule,

2 ząbki czosnku,

Około 15 oliwek zielonych,

½ szklanki wody,

2 szklanki sosu pomidorowego typu passata,

½ łyżeczki chilli,

Sól, pieprz,

Olej do smażenia

Wykonanie

Mięso myjemy i kroimy w kostkę ( kwadraty). Cebulę kroimy w talarki. Paprykę czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, podsmażamy i odkładamy do miski. Do tego samego garnka dodajemy łyżkę masła, cebulę, paprykę, czosnek pokrojony w plasterki, zmniejszamy ogień i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy podsmażone mięso i dusimy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy wodę i sos pomidorowy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu około 1 – 1 ½ godz. aż mięso będzie miękkie . Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajmy trochę wody. Na koniec dodajemy oliwki przekrojone na pół, doprawiamy solą, pieprzem i chilli i zagotowujemy. Podajemy z chlebem lub kaszą.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.