Jest to idealne danie na śniadanie czy nawet na obiad. Można je podać z domowym chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
Pasta jest kremowa, z fety, awokado i gęstego jogurtu greckiego, doprawiona sokiem z cytryny i czosnkiem. Można ją zrobić wcześniej i mieć w lodówce, nie tylko do tego dania. Będzie też doskonałym dodatkiem do warzyw czy mięsa grillowanego.
Wisienką na torcie tego dania jest masło palone z chilli, które dodaje pikantności daniu.
Szparagi teraz są w pełni sezony więc zachęcam do zrobienia.
Składniki:
Po 2 jajka na osobę,
Pęczek zielonych szparagów,
1-2 ząbki czosnku,
Oliwa,
Pasta z fety i awokado
Łyżka soku z cytryny,
½ awokado,
100 g sera feta,
Jogurt grecki,
Sól, pieprz,
Szczypiorek
Masło palone z chilli
2 łyżki masła,
Chilli w proszku
Wykonanie
Przygotowujemy pastę.
W pojemniku blendujemy ser feta, awokado, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, szklankę jogurtu greckiego. Do gotowej masy dodajemy sok z cytryny. Jeśli lubimy pastę bardziej płynną można dodać jeszcze jogurt grecki.
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, obrane i wymyte szparagi, sól, pieprz i dusimy 3 minuty, obracając od czasu do czasu szparagi. Wybijamy na nie jajka i smażymy pod przykryciem około 2 -3 minut, w zależności od tego jak bardzo ścięte jajka lubimy. My lubimy jak żółtko rozlewa się i nie jest za bardzo ścięte ( tu trzeba pilnować smażenia bo można „ściąć” jajka za bardzo).
Masło palone z chilli
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, które smażymy aż będzie lekko spalone. Dodajemy chilli w proszku ( ¼ łyżeczki – to zależy jak pikantne smaki lubimy).
Pastę rozsmarowujemy na talerzu, dodajemy jajka ze szparagami, polewamy masłem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego !
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz