Zielone curry z warzywami

Paczka z House of Asia z różnymi produktami z kuchni tajskie : sos rybny, mleczko kokosowe, zielona pasta curry, zainspirowała mnie do zrobienia pysznego warzywnego curry.  Jestem wielbicielką kuchni tajskiej i curry w różnych wydaniach jest jednym z moich ulubionych dań. Sezon mamy taki, że jest  mnóstwo warzyw, które można wykorzystać do przygotowania tajskiego curry. Curry ma też tą zaletę, że jest daniem jednogarnkowym więc nie trzeba sztywno trzymać się przepisów  ale dodać różne ulubione produkty i przyprawy. Ważne jest oczywiście dodawania do curry przypraw typowych dla tego dania ( np. curry, sos rybny, mleczko kokosowe, itp.) ale tu z pomocą przyszło mi House of Asia i w ten sposób powstało pyszne, aromatyczne curry z naszymi sezonowymi warzywami. Zielona, gotowa pasta curry, którą dostałam  jest znakomita. Do tego dodałam makaron ryżowy, świeże liście kolendry i trochę papryczki chilli. Znakomite danie.

Składniki dla 4 osób:

1 mała cukinia,

1 mały bakłażan,

1 por,

1 papryka,

Kawałek imbiru – około 3 cm

papryczka chilli,

2 łyżki zielonej pasty  curry,

2 marchewki,

szklanka gotowanej cieciorki

2 łyżki sosu rybnego,

4 ząbki czosnku,

Puszka mleczka kokosowego,

Świeże listki kolendry,

Sól, pieprz,

Olej rzepakowy,

Makaron ryżowy,

limonka

Wykonanie
Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Bakłażan myjemy i kroimy najpierw w grubsze plastry a następnie w ćwiartki. Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Por i czosnek kroimy w paski.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy pastę curry, czosnek,  starty imbir, mleczko kokosowe  i chwilę dusimy. Następnie dodajemy  marchewkę, paprykę i znowu chwilę gotujemy. Dodajemy cukinię, bakłażan, por mieszamy  i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy cieciorkę, doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze gotujemy około minuty.

Podajemy warzywne curry ze  świeżą kolendrą i paskami chilli, sokiem z limonki  oraz makaronem ryżowym.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *