Zalewajka

Zalewajka to prosta, polska zupa na bazie dobrego żuru, z dodatkiem ziemniaków, grzybów i boczku. Ja dodałam jeszcze marchew.

Zalewajka nie wymaga wiele pracy a efekt jest bardzo pyszny. Żurek może być kupiony  w butelce) ale możecie też zrobić swój, własny, domowy. Przygotowanie takiego żurku nie jest ani trudne ani pracochłonne. Na blogu jest przepis.

Myślę, że warto ją sobie przypomnieć i wprowadzić do domowego menu.

Jest to bardzo aromatyczna, sycącą zupa i świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki ( na 4 osoby):

2  litry wody

2 ząbki czosnku,

1 marchew,

2 liście laurowe,

1 cebula,

Parę grzybów ( 4-5) – ja miałam suszone podgrzybki,

Parę ziarenek ziela angielskiego

Sól, pieprz,

żur – ja mam swój,

parę plasterków boczku,

1 mała śmietana do zupy 18 %

5 średnich ziemniaków,

Wykonanie

Grzyby suszone płuczemy a następnie zalewamy wrzątkiem, chwilę trzymamy i po chwili odcedzamy.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w kostkę marchew, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w paski grzyby, solimy.  Wszystko gotujemy do miękkości ziemniaków.

Następnie dodajemy żurek, który mieszamy i przelewamy do wywaru przez sitko.

Zagotowujemy  żurek.

Na patelni podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojony w kostkę boczek, dodajemy do zalewajki, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec zabielamy  śmietaną,

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *