Udziec jagnięcy z ziołami, czerwonym winem i czosnkiem

Udziec jagnięcy to doskonałe polskie mięso, które dobrze przyprawione i przyrządzone jest apetycznym i pysznym daniem np. na świąteczny stół.

Ja swoje przyprawiłam ziołami, czosnkiem, dolałam czerwone wino i było rewelacyjne mięso.

Do tego upiekłam ziemniaki w mundurkach, dobra surówka i było pysznie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

Około 2 kg udźca jagnięcego z kością ,

Łyżka suszonego tymianku,

3 ząbki czosnku,

¾ szklanki czerwonego wina,

Parę listków świeżego rozmarynu,

Łyżeczka suszonego majeranku,

2 średnie, czerwone cebule,

2 liście laurowe,

4-5 ziarenek ziela angielskiego,

2 łyżki masła,

Główka czosnku,

Sól, pieprz,

Oliwa

Wykonanie

Mięso myjemy i suszymy – doprawiamy solą, pieprzem.

Zioła ( rozmaryn, tymianek, majeranek) mieszamy a następnie smarujemy dość obficie mięso.

Następnie mięso nacinamy delikatnie nożem i wkładamy w te nacięcia miejsca, plasterki czosnku.

Przekładamy przyprawione mięso do rondla/naczynia żaroodpornego, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zostawiamy mięso w chłodnym miejscu na całą noc.

Po tym czasie, dolewamy wino, dodajemy masło, ćwiartki cebuli i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160 stopni około 2 ½ – 3 godziny. W między czasie polewamy sosem mięso. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę wody.

Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni, nastawiamy na funkcję grill i pieczemy jeszcze ½ godziny.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

komentarze 2

  1. Grudzień 19
    Odpowiedz

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Kasia
    Grudzień 19
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawy i nietypowy! Cieszę się, aby spróbować tych potraw!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *