Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami

W weekend dzięki pięknej pogodzie poczułam odrobinę wiosny i  naszła mnie ochota na truskawki, które zobaczyłam w sklepie. I choć do tych polskich, letnich trochę im brakuje to i tak ze smakiem je zjedliśmy w towarzystwie urodzinowego tortu bezowego.

No właśnie, tort bezowy to moja niezawodna opcja na wszelkie uroczystości – tym razem, z truskawkami i kremem czekoladowym, wyszedł rewelacyjny. Polecam go wam!

 DSC_0880

Składniki:

8 białek,

300 g cukru drobnego,

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem:

1 duże ( 0,5l ) opakowanie  śmietanki kremówki 30%

2 czubate łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietanfixu

Serek mascarpone – 250 g,

100g czekolady gorzkiej,

100 g czekolady pełnomlecznej

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie  sztywna, powoli dosypujemy cukier  i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, delikatnie wszystko mieszamy aż  dobrze się połączy.

Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy koło o średnicy ok. 30 cm.

Dobrze ubitą, lśniącą  pianę z białek rozkładamy łyżką w miejsce narysowane, tworząc koło. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni C.

Pieczemy  najpierw 30 minut w tem. 150 stopni a następnie zmniejszamy  temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blat bezowy około 1- 1 ½  godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygnie.

Czekoladę roztapiamy w garnku lub w mikrofali i dostawiamy do ostygnięcia.

Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie  dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem– ubijamy aż będzie sztywna. Następnie   dodajemy serek mascarpone i mieszamy, na małych obrotach aż dobrze się połączą wszystkie składniki. Na koniec dodajemy po trochę roztopionej czekolady i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

Spód bezowy najlepiej przygotować wcześniej bo musi być wystudzony do przekładania kremem.

Jak blat bezowy będzie chłodny to nakładamy trochę truskawek a następnie krem czekoladowy. Na koniec dajemy na wierz truskawki .

Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.

 DSC_0858 DSC_0867

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *