Sałatka z kaszy gryczanej, z buraczkami, kiszonymi ogórkami i olejem z orzechów włoskich

To sałatka dla miłośników kaszy gryczanej. Jest aromatyczna, syta i smakuje wybornie.

Zrobiłam ją zupełnie przypadkowo ale wyszła bardzo dobra. Składniki skomponowałam sama – takie jak lubię: buraczki, ogórki kiszone ( moje, domowe), ser feta, orzechy, rukola…

Ja mam kaszę gryczaną na kilogramy ale można zrobić z kaszy w woreczku. Ważne jest to aby jej nie rozgotować. Ma być sypka, ładnie się rozsypywać a nie kleić.

Taka sałatka jest bardzo dobra zarówno do pracy jak też na imprezę.

Jeśli lubicie kaszę gryczaną to zachęcam do robienia.

dsc_0357

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej palonej jasnej,

Liść laurowy,

Ząbek czosnku,

2 ogórki kiszone,

2 średnie ugotowane buraczki,

Ser feta,

Ząbek czosnku,

Olej z orzechów włoskich,

Orzechy włoskie,

Wykonanie

W garnku zagotowujemy wodę ( około 2 szklanki) z liściem laurowym i czosnkiem. Wsypujemy kaszę i gotujemy do momentu aż kasza tak napęcznieje, że zrobi się prawie bez wody. Po tym czasie wyłączamy ogień, przykrywamy garnek i zostawiamy kaszę aby odpoczęła i stała się sypka. Odstawiamy do ostygnięcia.

Buraczki gotujemy wcześniej w osolonej wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego. Ugotowane studzimy i obieramy.

Do miski przesypujemy wystudzoną kaszę ( wyjmujemy tylko liśc laurowy i ząbek czosnku), dodajemy pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy olej, sól, pieprz i mieszamy wszystko.

Na koniec, na wierzch sałatki dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, orzechy włoskie na to posypujemy świeżo zmielony pieprz. Ja dodałam jeszcze liście rukoli.

 dsc_0320 dsc_0316

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *