Sałatka z cieciorki, z suszonymi pomidorami, harissą i grillowanymi warzywami

 

Pogoda, pomimo tego, że mamy w kalendarzu lato, nie rozpieszcza nas.

Czyżby lato już było ? 😉

Na poprawę  humoru mam dzisiaj coś  orientalnego, kolorowego i bardzo smacznego.  Pyszną sałatkę z cieciorki z dodatkiem pasty harissa, kolendry  podaną z  aromatycznymi grillowanymi warzywami.

Pasta harissa to pikantna pasta z papryczki chilli, czosnku, oliwy, kminu i kminku. Można ją kupić w tubce, słoiczku. Można ją  też zrobić samemu z gotowej proszkowej harissy, mieszając ją z oliwą. Ja właśnie tak zrobiłam i mam słoiczek pikantnej aromatycznej przyprawy. Jest to dodatek pochodzący z kuchni tunezyjskiej, libańskiej i marokańskiej.

Do tego podałam grillowane warzywa, wcześniej marynowane w zaprawie. Dopełnieniem potrawy był sos z gęstego, greckiego jogurtu z sokiem z cytryny,  czosnkiem i listkami mięty.

Składniki:

500 g cieciorki suchej lub puszka ugotowanej,

Suszone małe pomidorki,

Pasta harissa,

Świeże listki kolendry,

Sól, pieprz,

Sok z limonki,

Warzywa do grillowania: bakłażan, papryka, cukinia,

Marynata do warzyw:

Oliwa,

Sok z cytryny,

2 ząbki wyciśniętego czosnku,

listki tymianku,

sos Worcester ,

Wykonanie

Cieciorkę moczymy całą noc/ dzień a następnie gotujemy do miękkości lub używamy gotowej z puszce. Ja użyłam w puszce. Cieciorkę odcedzamy, płuczemy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone małe pomidorki –  sama je ususzyłam J .

Dodajemy jedną lub dwie łyżeczki pasty harissa, to zależy jak pikantne dania lubimy. Pamiętajmy, że harissa jest bardzo pikantna więc trzeba ją dawkować i próbować.

Dodajemy świeże listki kolendry, sól, świeżo mielony pieprz, sok z limonki  i mieszamy.

Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Bakłażan kroimy w plastry, solimy i zostawiamy chwilkę aż puści sok. Wycieramy go następnie ręcznikiem papierowym. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w miseczce i zalewamy warzywa, mieszamy i zostawiamy na pół godziny. Grillujemy warzywa i podajemy z sałatką i sosem jogurtowym.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *