Prawdziwe dzikie Matiasy z ziemniakiem w mundurku i salsą z cebuli, jabłka, śmietany i ziela angielskiego

To, że jestem wielbicielem śledzi, to już nie raz pisałam. Lubię je w każdej nie omal postaci. Chyba ze dwa razy udało mi się jeść prawdziwe holenderskie Matiasy i muszę powiedzieć, że to jest prawdziwy rarytas. Jak w ubiegłym tygodniu dostałam z MSC Polska słój takich dzikich śledzi, to aż podskoczyłam z radości, to prawdziwa gratka dla takiego śledziożercy jak ja.

W pierwszej kolejności zjadłam go tak soute, bez niczego, prosto ze słoika. I oczywiście nie zawiodłam się jeśli chodzi o smak – wyborny, wyśmienity !!

Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzia z aromatycznym sosem z podsmażonej cebuli, jabłka, śmietany, majonezu i rozdrobnionego ziela angielskiego. Przed nami tradycyjny śledzik kończący karnawał więc tak podany, będzie znakomity.

W moim domu rodzinnym, w środę popielcową jadało się śledzie z ziemniakami ( obranymi, w całości) z wody, takie bez dodatków, postne. Ja zostawiłam sobie na zbliżającą się za chwilę środę popielcową te Matiasy i zrobię je w wersji postnej.

Moi Drodzy, jeśli będziecie wybierać ryby, owoce morza to zachęcam do tych certyfikatem z MSC. Jest to organizacja, która chroni zasoby mórz i oceanów, aby pozostały one na zawsze dzikie i tętniące życiem J

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że zasoby ryb na świecie maleją w zastraszającym tempie. Według raportu WWF WWF’s Living Blue Planet Report 2015 wielkość morskich populacji zmalała o niemalże połowę (49%) pomiędzy 1970 a 2012 rokiem. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw wyżywienia

i rolnictwa FAO, blisko 90% światowych zasobów ryb w morzach i oceanach jest wyczerpanych, znacznie uszczuplonych lub nadmiernie eksploatowanych. Przyczynami pogarszającej się kondycji mórz i oceanów, jest nadmierna eksploatacja łowisk oraz nielegalne i destrukcyjne połowy. To negatywnie wpływa na ekosystemy morskie i liczebność gatunków oraz ma wpływ na byt wielu ludzi.

 

Wybierając ryby i owoce morza ze znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz i oceanów, mamy gwarancję, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku, zrównoważonych połowów, czyli takich które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim. Więcej informacji o MSC można przeczytać tu: www.msc.org/pl

 

A teraz przepis na śledzie, który Wam obiecałam 🙂

 

Składniki:

śledź (matias), 4 -5 szt,

ziemniaki 4 sztuki

ok 250ml śmietany 12 % ,

3 łyżki majonezu

2 małe cebule

2 duże jabłka

rozgniecione 2 ziarna ziela angielskiego,

pieprz świeżo mielony,

½ łyżeczki startej skórki z cytryny,

sok z cytryny

Wykonanie:

Śledzie kroimy w kawałki.

Ziemniaki dobrze  myjemy i gotujemy w mundurkach.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy na maśle około 4 minut, aż będzie miękka, studzimy. Jabłka, dość kwaśne obieramy i kroimy w paski.

W naczyniu  mieszamy  śmietanę, majonez, skórkę z cytryny, sok i przyprawy. Do sosu  dajemy wystudzoną cebulę i jabłko. Wszystko  mieszamy.

Ziemniaki kroimy na pół, na talerzu i dodajemy sos. Obok dajemy kawałki śledzi.

Pychotka!!

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *