Naleśniki owsiane z nadzieniem ze szpinaku i bryndzy

Jesień a szczególnie koniec października i zbliżające się Święto Zmarłych, to dla mnie czas na wyjazd do Przemyśla. Tam są groby moich najbliższych: rodziców, dziadków… To czas zadumy i zwolnienia tempa bo wracają wtedy wspomnienia o bliskich, których już nie ma. Moja mama wspaniale gotowała i zawsze jak miałam przyjechać do Przemyśla, to wcześniej dzwoniła i pytała co ma mi ugotować jak przyjadę, na co mam ochotę. To było dla mnie coś niezwykłego bo czułam się wtedy bardzo dopieszczona przez mamę. Jak to mówi moja siostra mama gotując dla nas różne nasze ulubione dania, w ten sposób nam dawała do zrozumienia jak bardzo nas kocha.

Jak zaczęłam piec chleby, to każdy wyjazd do Przemyśla, to był zakup dobrej mąki z młyna, najpierw w Kaszycach – rodzinnej wsi moich rodziców potem z młyna w Orłach, tuż pod Przemyślem. Ten w Orłach okazał się wyjątkowy bo mają tam bardzo duży wybór różnych mąk, typowych jak pszenne, żytnie ale też są takie : jaglana, gryczana, ryżowa, amarantusowa, owsiana itd.

Takie mąki nadają się do różnych wypieków, zarówno ciasta jak też chleba, bułeczek no i  do gotowania ciekawych potraw. Dzisiaj propozycja na naleśniki z mąki owsianej. Ja, jak już pisałam mam gotową ale myślę, że można ją zrobić, mieląc płatki owsiane np. w młynku do kawy.

Naleśniki z mąki owsianej to smaczna alternatywa dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Trzeba tylko zrobić dość luźne ciasto, bo wtedy naleśniki są delikatne. Ja używam też do naleśników wody gazowanej co dodaje im pulchności. Można je nadziewać słodkim farszem ale równie dobre są z farszem wytrawnym. Mój farsz to ulubiona bryndza ulubiony szpinak i to wszystko zapieczone. Zachęcam do takich ciekawych eksperymentów kulinarnych.

 

Składniki na 4 porcje

Ciasto:

1 szklanka mąki owsianej,

1 szklanka  lekko gazowanej  wody,

2 jajka,

Szczypta soli

Farsz:

400 g szpinaku,

Sól, pieprz,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki masła,

Łyżka oliwy

200 g  bryndzy,

100 g sera mozarella

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  lekko gazowaną  wodę, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką. Ciasto musi mieć konsystencje dość luźną , więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Na patelnię dajemy masło,  trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wymyty i odcedzony szpinak i dusimy aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do szpinaku bryndzę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem– mieszamy całość.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy w trójkąt. Układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy serem mozarella, dodajemy pomidorki koktajlowe, doprawiamy pomidorki solą, pieprzem i tymiankiem. Zapiekamy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

komentarze 3

  1. Brenia
    Październik 28
    Odpowiedz

    🙂 Zdrowe i pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *