Makaron z wędzonym łososiem z dodatkiem serka mascarpone i koperku

Bardzo prosty i szybki do zrobienia makaron z dodatkiem, tym razem wędzonego łososia, serka mascarpone i świeżego koperku. Robi się go bardzo szybko bo w między czasie jak szykujemy sos z dodatkiem łososia, gotujemy makaron i w zaledwie parę minut mamy pyszne danie.

Wędzonego łososia lubię podobnie jak świeżego ale w tym wydaniu na ciepło jest wyjątkowo dobry. Serek mascarpone dodaje kremowego smaku a koperek dopełnia go i dodaje świeżości potrawie.

 

Składniki na 4 porcje:

Opakowanie makaronu np. spagetti,

5 -6 większych plastrów wędzonego łososia 

3 ząbki czosnku,

3 duże łyżki serka mascarpone,

Oliwa,

sól, pieprz,

świeży koperek

 

Wykonanie:

Czosnek  kroimy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy małe kawałki wędzonego łososia i   podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy po ok 4 minutach serek mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy sos około 2 minut . Na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek, mieszamy.

W między czasie gotujemy makaron aldente. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do gorącego sosu. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i można jeszcze dodatkowo koperkiem.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *