Makaron z łososiem w aromacie curry

Myślicie, że gotowanie to bardzo skomplikowany i długotrwały proces ? Często to słyszę, że trzeba mieć dużo czasu i umiejętności żeby przygotować dobre danie. Oczywiście są takie dania, które wymagają dość długiego przygotowania i trochę wiedzy o przyprawach, gotowaniu itd. Ja lubię gotować więc nie przeszkadza mi jak mam przygotować coś bardziej wykwintnego, wymagającego czasu, pewnej wiedzy. Ale lubię też przygotowywać proste i szybkie dania, które najczęściej powstają wtedy jak nie mam za dużo czasu a mam mieć gości na kolację lub obiad.

Ten makaron jest takim przykładem. Jest prosty i szybki w przygotowaniu a smakuje wybornie. Aromat curry w połączeniu z łososiem, pomidorami, czosnkiem, kolendrą no i makaronem okazał się wyśmienitym daniem.

Składniki na 4 porcje:

Opakowanie makaronu np. spagetti,

500 g filetu z łososia,

3 ząbki czosnku,

1 cebula,

2 łyżki pasty curry lub curry w proszku,

3 pomidory,

Sok z ½ limonki,

Oliwa,

sól, pieprz,

świeża kolendra

Wykonanie:

Łososia czyścimy z ości, myjemy, suszymy  i smarujemy całego pastą curry – zostawiamy na chwilę.

Czosnek  i drobno pokrojoną w kostkę cebulę  podsmażamy delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy łososia i   podsmażamy na małym ogniu, odwracając go. Następnie dodajemy po ok 4 minutach  pokrojone w ćwiartki pomidory , doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z limonki  i  dusimy około 5 minut . Gotowego łososia dzielimy widelcem na mniejsze kawałki.

W między czasie gotujemy makaron aldente. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do gorącego łososia w sosie . Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Dodajemy świeżą kolendrę.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *