Łódeczki z ziemniaków zapieczone z pieczarkami, chilli, mozarellą w aromacie rozmarynowym

Dzisiaj mam coś wyjątkowo pysznego dla miłośników dań z ziemniaków.

Łódeczki  z gotowanych ziemniaków napełnione aromatycznym farszem z pieczarek, rozmarynu, jajka, chilli i sera mozarella. Czyż to nie brzmi apetycznie? Wszystko zapieczone z dodatkiem pomidorków koktajlowych i czosnku.

Takie ziemniaki można jeść jako samodzielne danie, np. z sałatką lub też podać do mięsa.

 

Składniki:

4-5 dużych ziemniaków ,

200 g pieczarek – ja miałam mini,

1 mała cebula,

2 ząbki czosnku,

1 jajko,

1 papryczka chilli,

100 g sera mozarella,

Sól, pieprz,

Parę listków świeżego rozmarynu,

Oliwa,

Pomidorki koktajlowe,

Główka czosnku

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy, zalewamy wodą, którą solimy   a następnie gotujemy w mundurkach,  około 15 minut..

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone lub całe małe  pieczarki i dusimy około 8 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy chwilę.

W misce mieszamy pieczarki,  jajko, pokrojony drobno rozmaryn, pokrojoną w paski chilli, wyciśnięty czosnek, starty ser mozarella . Doprawiamy solą i pieprzem.

Podgotowane i wystudzone trochę ziemniaki przekrawamy na dwie części,  łyżką wydrążamy otwór w każdym kawałku ziemniaka. Układamy ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy do każdego ziemniaka farsz . Dodajemy pomidorki, czosnek i rozmaryn, polewamy oliwą.

Piekarnik nagrzewamy do 190  stopni, wkładamy ziemniaki i pieczmy około 15 minut.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *