Kotlety z piersi kurczaka w sosie kurkowo-szpinakowym, podane z makaronem ryżowym

Pyszny, prosty i szybki obiad z ulubionymi kurkami. Filety podsmażyłam chwilę a następnie dodałam do sosu kurkowego. Sos kurkowy wzbogaciłam, tym razem szpinakiem i dodałam czosnek.

Z lekki makaronem ryżowym, który przygotowuje się w pięć minut wyszło pyszne letnie danie na obiad.

Składniki:

3 średniej wielkości piersi kurczaka zagrodowego,

Sól, pieprz,

Sos kurkowy:

100 g kurek

150 g świeżego szpinaku,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka masła,

Łyżka sosu sojowego,

½ szklanki śmietany 18%

Makaron ryżowy

Wykonanie

Przygotowujemy kotlety. Piersi kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy delikatnie pod folią. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju po 3 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy sos kurkowo-szpinakowy.  Kurki  myjemy, czyścimy i suszymy.

W garnku roztapiamy  masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i kurki   i dusimy około 10  minut. Szpinak myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy szpinak, sól, pieprz, sos sojowy i mieszamy. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy z kurkami 2 minuty. Na koniec dodajemy kotlety i zagotowujemy razem 3 minuty.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i przetrzymujemy pod przykryciem 5 minut. Następnie odcedzamy i podajemy z sosem i kotletami.

Można do tego podać prostą sałatkę z pomidorów i cebuli.

.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *