Jagodzianki odrywane z cukrem pudrem

Jagodzianki to chyba najsłynniejsze polskie drożdżówki. Niezmiennie kojarzą się z latem, lasem i wakacjami. Moje wspomnienia z pysznymi jagodziankami to Olsztynek. Tam jadłam najlepsze, pełne jagód jagodzianki.

Moje jagodzianki są puszyste, pełne jagód i odrywa się je jeszcze ciepłe a wtedy jagody wylewają się w dużej ilości. Nie są trudne do zrobienia. Ważne aby ciasto drożdżowe wyrabiać chwilę (10-15 minut) bo wtedy jest najlepsze. Dodaję żółtka a nie całe jajka i masło co powoduje, że ciasto jest puszyste i długo jest świeże.

Moje Dzieci bardzo lubią takie drożdżowe smakołyki więc postanowiłam zrobić i trochę Je porozpieszczać. Takie kulinarne rozpieszczanie Dzieci mam chyba po mojej Mamie, która też to robiła i sprawiała nam tym ogromną przyjemność. Jak przyjeżdżałam, już jako dorosła osoba do domu, to zawsze czekała na mnie moja ulubiona potrawa. Mama robiła wtedy moje ulubione dania i dogadzała mi pysznymi smakołykami. Moje Dzieci też tak miały jak przyjeżdżały do Babci. Jak dobrze, że mamy takie wspomnienia z domu rodzinnego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na blachę o wymiarach 40/25

600 g mąki pszennej,

5 dag drożdży,

100 g masła

 250 ml mleka,

3 żółtka,

Szklanka cukru, cukru,

1 cukier waniliowy,

300 g jagód

Wykonanie

Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 20 minut). Masło roztapiamy i studzimy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, żółtka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 10 min.

Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość).

Jagody czyścimy, płuczemy i suszymy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy małe koła ( ja formowałam koła za pomocą średniej wielkości szklanki ). Następnie nakładamy trochę jagód i formujemy bułeczki.

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki , robiąc małe odstępy między bułeczkami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Jak bułeczki podrosną smarujemy roztrzepanym białkiem . Pieczemy w 180  stopniach 20- 30 minut . Posypujemy cukrem pudrem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *