Gołąbki z nadzieniem z kaszy jaglanej, z warzywami i lekko pikantnym sosem pomidorowym

Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników gołąbków. To nasze, polskie danie jest bardzo dobre na jesienne i zimowe obiady. Wymaga co prawda trochę czasu na przygotowanie ale za to efekty są smakowite. Ja najczęściej robię od razu więcej gołąbków i zamrażam je więc mam na jakiś następny, odgrzewamy obiad.

Nadzienie do gołąbków może być różne : z mięsem, z ryżem, z tartymi surowymi ziemniakami, kaszami… Ja dzisiaj proponuję z kaszą jaglaną i warzywami z sosem pomidorowym.

Sos zrobiłam z domowego sosu pysznych pomidorów i doprawiłam szczyptą suszonego chilli. Jeśli gołąbki z sosem będą jadły dzieci to podarujmy sobie chilli bo może być za ostre.

Takie gołąbki z kaszą jaglaną są lekkie, smaczne a z dodatkiem sosu pomidorowego smakują wybornie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na gołąbki:

1 główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)

1 ½ szklanki kaszy jaglanej,

3 szklanki wody,

Liść laurowy,

Parę ziarenek ziela angielskiego,

1marchew średniej wielkości,

1 średni korzeń pietruszki,

1 cebula,

½ brokuła,

pęczek koperku

sól, pieprz do smaku,

Składniki na sos pomidorowy:

1 karton sosu pomidorowego – najlepiej domowego lub typu passata,

1 cebula,

2 ząbki czosnku

Oliwa,

sól, pieprz do smaku, chilli w proszku

Wykonanie gołąbków:

Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną  i posoloną wodą, wycięciem do dna. Nie gotujemy zbyt długo bo kapusta włoska jest dość miękka i to nie wymaga długiego gotowania. Gotujemy  ją z jednej strony około 3 min pod pokrywką  i około 3 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy ugotowane liście.

Z wystudzonych liści odkrawamy grube części łodygowe.

Kaszę jaglaną płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem żeby nie miała goryczki. Tak przygotowaną kaszę gotujemy na wolnym ogniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszając ją często około 15 minut.

Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki warzywa ( marchew, pietruszkę), dalej podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę, sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrabiamy.  Na koniec dodajemy ugotowany na półtwardo brokuł – lekko mieszamy.

Przystępujemy do przygotowywania gołąbków.

Porcje tak przygotowanej kaszy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy  liście, z których nie da się zrobić  gołąbków. Zalewamy 1 szklanką wody z gotowanej kapusty i przykrywamy na koniec również liściami kapusty.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 1 godz. pod pokrywką.

Jak gołąbki się pieką przygotowujemy sos pomidorowy.

W garnku na oliwie podsmażamy na wolnym ogniu drobno pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony drobno czosnek. Następnie dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gotujemy 10 minut.

Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *