Gołąbki z nadzieniem z kaszy jaglanej, z warzywami i lekko pikantnym sosem pomidorowym

Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników gołąbków. To nasze, polskie danie jest bardzo dobre na jesienne i zimowe obiady. Wymaga co prawda trochę czasu na przygotowanie ale za to efekty są smakowite. Ja najczęściej robię od razu więcej gołąbków i zamrażam je więc mam na jakiś następny, odgrzewamy obiad.

Nadzienie do gołąbków może być różne : z mięsem, z ryżem, z tartymi surowymi ziemniakami, kaszami… Ja dzisiaj proponuję z kaszą jaglaną i warzywami z sosem pomidorowym.

Sos zrobiłam z domowego sosu pysznych pomidorów i doprawiłam szczyptą suszonego chilli. Jeśli gołąbki z sosem będą jadły dzieci to podarujmy sobie chilli bo może być za ostre.

Takie gołąbki z kaszą jaglaną są lekkie, smaczne a z dodatkiem sosu pomidorowego smakują wybornie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na gołąbki:

1 główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)

1 ½ szklanki kaszy jaglanej,

3 szklanki wody,

Liść laurowy,

Parę ziarenek ziela angielskiego,

1marchew średniej wielkości,

1 średni korzeń pietruszki,

1 cebula,

½ brokuła,

pęczek koperku

sól, pieprz do smaku,

Składniki na sos pomidorowy:

1 karton sosu pomidorowego – najlepiej domowego lub typu passata,

1 cebula,

2 ząbki czosnku

Oliwa,

sól, pieprz do smaku, chilli w proszku

Wykonanie gołąbków:

Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną  i posoloną wodą, wycięciem do dna. Nie gotujemy zbyt długo bo kapusta włoska jest dość miękka i to nie wymaga długiego gotowania. Gotujemy  ją z jednej strony około 3 min pod pokrywką  i około 3 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy ugotowane liście.

Z wystudzonych liści odkrawamy grube części łodygowe.

Kaszę jaglaną płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem żeby nie miała goryczki. Tak przygotowaną kaszę gotujemy na wolnym ogniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszając ją często około 15 minut.

Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki warzywa ( marchew, pietruszkę), dalej podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę, sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrabiamy.  Na koniec dodajemy ugotowany na półtwardo brokuł – lekko mieszamy.

Przystępujemy do przygotowywania gołąbków.

Porcje tak przygotowanej kaszy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy  liście, z których nie da się zrobić  gołąbków. Zalewamy 1 szklanką wody z gotowanej kapusty i przykrywamy na koniec również liściami kapusty.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 1 godz. pod pokrywką.

Jak gołąbki się pieką przygotowujemy sos pomidorowy.

W garnku na oliwie podsmażamy na wolnym ogniu drobno pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony drobno czosnek. Następnie dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gotujemy 10 minut.

Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.