Frykadelki z mięsa mielonego z mozarellą w sosie pomidorowym

Frykadelki to  kulki  z mięsa mielonego z różnymi dodatkami. U mnie dzisiaj z dodatkiem świeżych listków bazylii i sera mozarella, zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym.

Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych.  Aromatyczne listki bazylii i ser mozarella, który  w trakcie pieczenia topi się i jak przekroimy gotowe frykadelki, wylewa się mieszając ze smakiem  mięsa, bazylii i sosu pomidorowego.

Składniki

600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,

1 jajko,

Ząbek czosnku,

Łyżka pokrojonych świeżych listków bazylii

Sól, pieprz,

2 – 3 łyżki wody,

100 g sera mozarella – twardego jak do pizzy,

Sos:

Karton sosu pomidorowego typu passata,

Ząbek czosnku,

Łyżka suszonej bazylli,

Sól, pieprz,

Szczypta chilli

Wykonanie

Mięso z łopatki mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek, listki bazylii, wodę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy dokładnie. Następnie z mięsa formujemy kotlety,  w ten sposób, że do środka dodajemy kostkę mozarelli (robimy to namoczonymi rękami ) i smażymy na rozgrzanej patelni, po około 3 minuty z każdej strony.

Sos pomidorowy mieszamy z czosnkiem, bazylią, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i przelewamy do formy, w której będziemy piec kotlety.

Podsmażone kotlety  układamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

O

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *