Chleb żytni na zakwasie

Piękny, pulchny z chrupiącą skórką chleb na zakwasie z mąki żytniej chlebowej.

Jest trochę pracochłonny ale efekt jest wart tych zabiegów.

Jeśli nie macie zakwasu to na blogu jest przepis więc zachęcam do zrobienia w pierwszej kolejności zakwasu a potem tego pysznego chleba.

Zapach pieczonego chleba a potem jego smak jest nie do powtórzenia.

Składniki:

400 g mąki żytniej chlebowej,

130 g mąki pszennej,

250 ml zakwasu,

1 łyżeczka soli

500 ml wody,

Do podsypania garnka otręby żytnie

Wykonanie:

Do miski dajemy wszystkie składniki i mieszamy, nie za długo, tak aby wszystkie się połączyły. Ciasto będzie dość luźne. Teraz przystępuje do składania ciasta – robimy to tak, że zwilżonymi w wodzie rękoma podważamy od spodu ciasto, kawałkami i składamy do środka. I tak kawałek po kawałku. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i po około pół godzinie powtarzamy czynność. Ja tak robiłam cztery razy.

Następnie garnek, w którym będziemy piec smarujemy olejem, posypujemy otrębami i wykładamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Posypujemy chleb mąką.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni, wstawiamy garnek z ciastem, przykrywamy i pieczemy około 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

Wyjmujemy chleb i studzimy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.