Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

W letnich miesiącach najbardziej lubię ilość świeżych owoców, które można dostać praktycznie na każdym rogu. Truskawki, za chwilę maliny, czereśnie, wiśnie i inne pyszności..

Korzystam z nich póki są dostępne, przygotowując pyszne desery z ich wykorzystaniem. Tym razem padło na czekoladowe babeczki z truskawkami i bitą śmietaną.

DSC_0526

Składniki:

100 g masła,

200g czekolady mlecznej,

70 g czekolady gorzkiej,

4 jajka,

4 łyżki cukru

Bita śmietana:

500 ml śmietanki 30 %,

2 łyżki cukru pudru,

1 śmietanfix,

1 mały cukier waniliowy

truskawki

Wykonanie

W garnku na wolnym ogniu roztapiamy masło z czekoladami ( gorzką i mleczną), podzielonymi na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy w trakcie aby masa nie przepaliła się. Jak masa się rozpuści zdejmujemy z ognia i studzimy.

Do miski wybijamy 2 jajka i 2 żółtka. Białka zostawiamy do odrębnego ubijania. Całe jajka z żółtkami ubijamy chwilę i dodajemy wystudzoną, roztopioną czekoladę – mieszamy całość.

W innej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy aż będzie kremowa masa. Dodajemy pianę do masy czekoladowej i mieszamy wszystko.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do tem.  180 stopni .

Gotową masę czekoladową przekładamy do papilotek, które wcześniej wkładamy do formy i pieczemy około 20 minut.  Wyjmujemy i studzimy.

Bita śmietana. W misce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę  i jak zwiększy objętość dodajemy cukier wymieszamy ze śmietanfix-em i cukrem waniliowym.

Nakładamy ubitą śmietanę na babeczki i dodajemy kawałki truskawek.

DSC_0552 DSC_0510

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *