Wielkanoc to czas na żurek i białą kiełbasę.
Dziś trochę inna wersja żurku bo z klopsikami z białek kiełbasy.
Żurek jest oczywiście na domowym zakwasie więc smakuje doskonale a klopsiki są małym urozmaiceniem tradycyjnego żurku.
Składniki:
2 litry wody
2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, mały por,
4 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
Parę ziarenek ziela angielskiego
Sól, pieprz,
2 łyżki majeranku,
Zakwas
1 mała śmietana do zupy 18 %
2-3 surowe białe kiełbasy,
Gotowane jajka
Wykonanie
Przygotowujemy klopsiki z białej kiełbasy.
Wyjmujemy mięso z osłonek i formujemy klopsiki. Smażymy je 2 minuty.
Przygotowujemy w tym samym czasie żurek.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy przygotowany kilka dni wcześniej zakwas do żurku, który mieszamy i przelewamy do wywaru przez sitko. Dodajemy podsmażone klopsiki, majeranek i gotujemy 5 minut.
Zabielamy żurek śmietaną i zagotowujemy.
Podajemy z gotowanym jajkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz