Żurek wielkanocny z klopsikami z białej kiełbasy

Wielkanoc to czas na żurek i  białą kiełbasę.
Dziś trochę inna wersja żurku bo z klopsikami z białek kiełbasy.
Żurek jest oczywiście na domowym zakwasie  więc smakuje doskonale a klopsiki są małym urozmaiceniem tradycyjnego żurku.


Składniki:

2 litry wody

2  średniej wielkości marchewki,  1 pietruszka, mały por,

4 ząbki czosnku,

3 liście laurowe,

Parę ziarenek ziela angielskiego

Sól, pieprz,

2 łyżki majeranku,

Zakwas

1 mała śmietana do zupy 18 %

2-3  surowe białe kiełbasy,

Gotowane jajka

Wykonanie

Przygotowujemy klopsiki z białej kiełbasy.
Wyjmujemy mięso z osłonek i formujemy klopsiki. Smażymy je 2 minuty.

Przygotowujemy w tym samym  czasie żurek.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 15  minut.  Następnie dodajemy przygotowany kilka dni wcześniej zakwas do żurku, który mieszamy i przelewamy do wywaru przez sitko. Dodajemy podsmażone klopsiki, majeranek i gotujemy 5 minut.
Zabielamy żurek śmietaną i zagotowujemy.

Podajemy z gotowanym jajkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.