Lubimy zupy rybne! Najczęściej przygotowuje je mój mąż. Dzisiaj jeden z wariantów.
Tym razem w lodówce były resztki łososia po filetowaniu łososia kupionego w całości ( w tym głowa), i jakiś filet z dorsza. Oczywiście ryby mogą być różne, czasem wykorzystujemy właśnie resztki po filetowaniu całej ryby bo „rosołek rybny” gotowany na rybiej głowie i kręgosłupie jest niepowtarzalny.
Składniki:
ryba , w tym głowa, ale i ok. 50 dag rybiego mięsa
2 marchewki,
pietruszka,
pół selera,
por,
cebula
papryka surowa,
sos paprykowy ( typu Ajvar),
sos pomidorowy
sól, pieprz,
papryka ostra,
olej
Wykonanie:
Cząstki ryby gotujemy w 3 litrach wody aż rybie mięso będzie miękkie. Rybę wyjmujemy i studzimy, wywar przecedzamy przez sitko aby żadne ości nie znalazły się w zupie. Do gorącego wywaru dodajemy starte/ pokrojone marchewki, seler i pietruszkę i pokrojoną paprykę i por. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na oleju i potem też dodajemy do zupy.
Aby zupa była pikantna dodajemy sos paprykowy i pomidorowy. W międzyczasie dokładnie przeglądamy wystudzone kawałki ryby i oddzielamy rybie mięso od ości i innych zbędnych części. Dodajemy mięso ryby do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i przyprawą magi.
choć takowej nie lubię, na zdjęciu apetycznie się prezentuje
taka też była w smaku 🙂
Raz mi tylko smakowała zupa rybna jak byłam nad morzem, Twoja wygląda podobnie 🙂