Zupa rybna

Lubimy zupy rybne! Najczęściej przygotowuje je mój mąż. Dzisiaj jeden z wariantów.

Tym razem w lodówce były resztki łososia po filetowaniu łososia kupionego w całości ( w tym głowa), i jakiś filet z dorsza. Oczywiście ryby mogą być różne, czasem wykorzystujemy właśnie resztki po filetowaniu całej ryby bo „rosołek rybny” gotowany na rybiej głowie i kręgosłupie jest niepowtarzalny.

Składniki:

ryba , w tym głowa, ale i ok. 50 dag rybiego mięsa

2 marchewki,

pietruszka,

pół selera,

por,

cebula

papryka surowa,

sos paprykowy ( typu Ajvar),

sos pomidorowy

sól, pieprz,

papryka ostra,

olej

Wykonanie:

Cząstki ryby gotujemy w 3 litrach wody aż rybie mięso będzie miękkie. Rybę wyjmujemy i studzimy, wywar przecedzamy przez sitko aby żadne ości nie znalazły się w zupie. Do gorącego wywaru dodajemy starte/ pokrojone marchewki, seler i pietruszkę i pokrojoną paprykę i  por. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na oleju i potem też  dodajemy do zupy.

Aby zupa była pikantna dodajemy sos paprykowy i pomidorowy. W międzyczasie dokładnie przeglądamy wystudzone kawałki ryby i oddzielamy rybie mięso od ości i innych zbędnych części. Dodajemy mięso ryby do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i przyprawą magi.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 22 kwietnia
    Odpowiedz

    choć takowej nie lubię, na zdjęciu apetycznie się prezentuje

  2. kuchnia_breni
    22 kwietnia
    Odpowiedz

    taka też była w smaku 🙂

  3. 25 kwietnia
    Odpowiedz

    Raz mi tylko smakowała zupa rybna jak byłam nad morzem, Twoja wygląda podobnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.