Idealna, gęsta i rozgrzewająca zupa – krem z dyni i czerwonej soczewicy.
Wiem, że dużo na blogu dań z dynią ale to jest jej sezon a ja lubię dynię. Zupy kremy z dynią są najlepsze na jesienne pochmurne, zimne dni. Rozgrzewają i są bardzo syte.
Tym razem jest zupa z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem prażonych pestek słonecznika i papryczki chilli. Dodatkowym składnikiem rozgrzewającym jest imbir – rewelacyjnie sprawdza się z takich zupach.
Składniki:
Ok 800 g surowej dyni Hokkaido
¾ szklanki czerwonej soczewicy,
mała cebula pokrojoną w kostkę
1- 1,5 litra wywaru warzywnego ,
4 łyżki oliwy z oliwek (ew. olej słonecznikowy)
2 ząbki czosnku,
Pestki słonecznika,
papryczka chilli,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Soczewicę przekładamy na sitko, płuczemy zimną woda .Tak przygotowaną soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody, na małym ogniu pod przykryciem 20 minut – dość często mieszamy soczewicę aby nie przykleiła się do garnka.
Na oliwie z oliwek lub oleju słonecznikowym należy zeszklić cebulę i wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek. Następnie dodajemy dynię obraną i pokrojoną w niewielką kostkę, imbir stary na tarku – wszystko przez kilka minut obsmażamy.
Wrzucamy do wywaru warzywnego podsmażoną dynię i soczewicę, gotujemy około 20 minut aż dynia będzie miękka.
Na koniec wszystko należy dokładnie zmiksować i przyprawić solą, pieprzem.
Pestki słonecznika prażymy na patelni. Do gotowej zupy dodajemy pestki i plasterki papryczki chilli.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz