Zupa krem z dyni i czerwonej soczewicy

Idealna, gęsta i rozgrzewająca zupa – krem z dyni i czerwonej soczewicy.

Wiem, że dużo na blogu dań z dynią ale to jest jej sezon a ja lubię dynię. Zupy kremy z dynią są najlepsze na jesienne pochmurne, zimne dni. Rozgrzewają i są bardzo syte.

Tym razem jest zupa z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem prażonych pestek słonecznika i papryczki chilli. Dodatkowym składnikiem rozgrzewającym jest imbir – rewelacyjnie sprawdza się z takich zupach.

dsc_0587

Składniki:

Ok 800 g surowej dyni Hokkaido

¾ szklanki czerwonej soczewicy,

mała cebula pokrojoną w kostkę

1- 1,5  litra wywaru warzywnego ,

4 łyżki oliwy z oliwek (ew.  olej słonecznikowy)

2 ząbki czosnku,

Pestki słonecznika,

papryczka chilli,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Soczewicę  przekładamy na sitko, płuczemy zimną woda .Tak przygotowaną soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody,  na małym ogniu pod przykryciem 20 minut – dość często mieszamy soczewicę  aby  nie przykleiła się do garnka.

Na oliwie z oliwek lub  oleju słonecznikowym należy zeszklić cebulę i wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek. Następnie dodajemy dynię obraną i pokrojoną w niewielką kostkę, imbir stary na tarku –  wszystko przez kilka minut obsmażamy.

Wrzucamy  do  wywaru warzywnego  podsmażoną dynię i soczewicę,  gotujemy około 20 minut aż dynia będzie miękka.

Na koniec  wszystko należy dokładnie zmiksować  i przyprawić solą, pieprzem.

Pestki słonecznika prażymy na patelni. Do gotowej zupy dodajemy pestki i plasterki papryczki chilli.

dsc_0577 dsc_0551

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.