Zupa krem z cukinii

Pyszna letnia zupa z cukinii  z cudnym aromatem tymianku.

Pomysł na taką letnią zupę, przychodzi o tej porze roku sam. Jeśli macie w domu cukinie to zachęcam do zrobienia. Ja przygotowałam z cukinii ale dodałam też pomidora, ziemniaka ale najważniejszy był tymianek.

Zrobiłam do tego grzanki z domowego, ciemnego chleba, które podsmażyłam na czosnkowe oliwie. Pycha !!

 zupa-010

Składniki:

2 średnie cukinie  – 1 zielona 1 żółta

1  pomidor,

1 litr bulionu warzywnego,

2 ząbki czosnku,

1 ziemniak,

2 Listki świeżego tymianku,

½ łyżeczki suszonego tymianku,

1 duża cebula

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.

Cukinie myjemy i kroimy w kawałki, Pomidora  sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w  kawałki. Do garnka kroimy  cebulę i podsmażamy na  oliwie. Dodajemy  pokrojone w kostkę cukinie,  ziemniaka, pomidor pokrojony w kawałki i rozgnieciony czosnek. Podsmażamy  wszystko chwile i dodajemy bulion. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy suszonym i świeżym tymiankiem  i miksujemy. Jeśli jest dla Was za gęsta należy dodać trochę bulionu.

Podajemy z grzankami z ciemnego chleba, podsmażonymi na oliwie czosnkowej

 zupa-014 zupa-020

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Kasia
    3 lipca
    Odpowiedz

    Pyszna zupa. Właśnie jesteśmy po obiedzie. Nie miałam świeżego tymianku i użyłam dwóch zielonych cukinii, które nie były za duże i wyszła dosyć rzadka, ale i tak była pycha. Szczególnie z grzankami. Polecam

  2. Brenia
    4 lipca
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję i pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.