Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem

Ta zupa to alternatywa dla żurku na świąteczny stół. Święta Wielkanocne tuż, tuż więc czas pomyśleć co zrobimy na świąteczny stół.

Chrzan to wspaniały korzeń. Ma dużo właściwości leczniczych ale jest trochę nie doceniany. Jest naturalnym lekarstwem a nawet antybiotykiem na różne schorzenia – szczególnie na zatoki i gardło.

Najlepszy jest zrobiony samodzielnie w domu, ze świeżego korzenia. Ja mam dostawę takiego domowego chrzanu od Mateusza – chłopaka mojej córki. U Niego w rodzinie robi się taki dobry, domowy chrzan, który jest rewelacyjny jako dodatek do mięs, wędlin i zupy.

W moim domu rodzinnym, mama sama przygotowywała chrzan z korzenia. Był np. chrzan z jakiem, czysty chrzan do wędliny i chrzan do żurku. Tarcie takiego świeżego chrzanu to niezły wyczyn….

Chrzan jest też nieodzownym składnikiem Świąt Wielkanocnych. Wkładamy go do święconki aby poświęcony zapewnił nam siły i zdrowie.

Ja lubię chrzan i ta zupa bardzo mi ( nie tylko mi) posmakowała. Dodałam do zupy 3 czubate łyżki chrzanu ale to jest sprawa indywidualna, można dodać więcej, tzn. tyle aby zupa nam smakowała.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 ½ litra wody,

Warzywa do bulionu:

2 marchewki,

kawałek selera,

pietruszka,

por,

łyżka masła, olej,

cebula,

2 ząbki czosnku,

3-4 łyżki chrzanu – najlepiej domowego,

Mała śmietana 18 %,

Łyżka majeranku, sól, pieprz,

Kiełbasa biała,

Jajka

Wykonanie

W garnku przygotowujemy bulion warzywny. Z gotowego wyjmujemy warzywa.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciskamy czosnek i chwilę smażymy razem na małym ogniu. Dodajemy do bulionu warzywnego, dodajemy też majeranek i gotujemy. Chrzan mieszamy ze śmietaną i dodajemy do bulionu – wcześniej dodajemy trochę bulionu do śmietany i hartujemy żeby śmietana się nie zważyła. Całość doprawiamy solą, pieprzem.

Białą kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Dodajemy do zupy z tłuszczem, na którym się smażyła.

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Zupę nalewamy do talerza i dodajemy po jajku, przekrojonym na mniejsze kawałki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.