Sezon na dynie w pełni. U Państwa Majlertów dynie są w przeróżnych wersjach – cała gama różnych odmian. My lubimy dynię w każdej postaci; zarówno wytrawne jak też i na słodko.
Dzisiaj propozycja ziemniaków zapiekanych z dynią – pyszne, proste danie jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie na kolację. Podstawą jest dynia w marynacie. Taką dynie przygotowuję wcześniej i używam do sałatek, do zapiekanek i jako dodatek do mięsa.
Składniki:
dynia w lekkiej marynacie,
1/2 kg ziemniaków,
Sól, pieprz,
Zioła – świeże lub suszone: tymianek, oregano, majeranek
Dynia w marynacie:
Kawałek dyni,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki octu winnego,
Oliwa,
Sól, pieprz,
2 liście laurowe,
Parę ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy dynię w marynacie, która musi nabrać aromatu z marynaty ( około 3 dni trzymamy w lodówce). Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki. W słoiku układamy dynię, pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy soli, grubego pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie; w takiej kolejności układamy dwie lub trzy warstwy. Całość zalewamy oliwą i octem winnym. Przechowujemy w lodówce.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, które solimy, następnie dynię z czosnkiem z marynaty, zioła a na koniec znowu pokrojone w plasterki ziemniaki. Całość solimy z wierzchu, polewamy oliwą, przykrywamy folią i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni i pieczemy około 30/40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut. Tak upieczone ziemniaki można posypać parmezanem lub innym pikantnym serem. Wspaniałe jesienne danie. Mniam
Bardzo ciekawy pomysł 🙂
Dziękuję 🙂
Własnie zastanawialam się co by zrobic z mojej dynii już wiem fajny przepis:)
dziękuję i smacznego 🙂