Ziemniaki w mundurkach z farszem z pieczarek, cebulki, bryndzy i koperku, posypane dodatkowo serem mozarella – pyszne jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z kefirem, śmietaną lub sałatką.
Nie wiem jak Wy ale ja jestem ogromną miłośniczką ziemniaków. Lubię je w zasadzie w każdej postaci. Pieczone, gotowane, purre….. i frytki – najlepiej domowe ze świeżych ziemniaków.
O tej porze roku ziemniaki są najlepsze i zachęcam do przygotowywania różnych dań z ziemniakami.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze ziemniaków to są one niedoceniane. Ziemniaki mają np. sporo witaminy C, obfitują w potas, magnez i mają błonnik, który ułatwia trawienie. Najwięcej witamin i minerałów kryje zaraz pod skórką. Dlatego obierajmy ziemniaki cienko lub najlepiej gotujmy je ze skórką. Są wyjątkowo dobre.
Nie wiem czy wiecie, że w Poznaniu ziemniak- po poznańsku pyra, ma swój pomnik – pięciotonowy głaz z napisem „ Poznańska Pyra”.
Składniki:
1 kg ziemniaków – dość dużych,
200 g pieczarek,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,,
150 g bryndzy,
100 g sera mozarella,
Sól, pieprz,
Świeży koperek,
Oliwa,
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy, zalewamy wodą, którą solimy a następnie gotujemy w mundurkach, około 10 minut..
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w małe ćwiartki pieczarki i dusimy około 8 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy bryndzę, pokrojony drobno koperek, wyciśnięty czosnek i mieszamy. Jeśli potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Podgotowane i wystudzone trochę ziemniaki przekrawamy na dwie części i wkładamy pomiędzy kawałki ziemniaków farsz, dodatkowo dodajemy trochę startego sera mozarella.
Na blasze z piekarnika układamy zamoczony wcześniej w wodzie papier do pieczenia i układamy ziemniaki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ziemniaki i pieczmy około 40 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz