Dzisiaj coś dla miłośników ziemniaków i wariacji na ich temat. Proste a zarazem pyszne ziemniaki zapieczone z farszem z cukinii, sera gorgonzola i sera mozarella.
Takie ziemniaki są dobre same z sałatką – ja tak najbardziej lubię lub mogą być dodatkiem do mięsa.
Pisałam wam już o mojej nowej metodzie pieczenia w piekarniku pod przykryciem z mokrego papieru. Takie warzywa czy mięsa wychodzą pyszne, nieprzesuszone, po prostu rewelacja. U mnie w rodzinie wszyscy się nimi zachwycają i powoli przyjmują ode mnie tą metodę. Polecam ją także wam 🙂
Składniki:
1 kg ziemniaków – dość dużych,
2 mała cukinia lub połowa średniej,
100g sera gorgonzola,
100 g sera mozarella,
Sól, pieprz,
Łyżeczka tymianku,
Oliwa,
3 ząbki czosnku
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy a następnie nacinamy w paski ( nie za cienkie) każdy kawałek. Czosnek obieramy. Tak przygotowane ziemniaki dajemy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, ziołami i mieszamy. Na blasze z piekarnika układamy zamoczony wcześniej w odzie papier do pieczenia. Na to dajemy ziemniaki . Drugi papier do pieczenia moczymy w wodzie i nakrywamy nim ziemniaki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ziemniaki na niższą półkę i pieczmy pod przykryciem około 1 godziny.
W między czasie przygotowujemy farsz. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ścieramy również ser mozarella i ser gorgonzola, doprawiamy solą, pieprzem – mieszamy wszystko.
Po godzinie pieczenia wyjmujemy ziemniaki, zdejmujemy papier i łyżeczką nakładamy farsz w nacięte w ziemniakach części, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 15- 20 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz