Paczka z House of Asia z różnymi produktami z kuchni tajskie : sos rybny, mleczko kokosowe, zielona pasta curry, zainspirowała mnie do zrobienia pysznego warzywnego curry. Jestem wielbicielką kuchni tajskiej i curry w różnych wydaniach jest jednym z moich ulubionych dań. Sezon mamy taki, że jest mnóstwo warzyw, które można wykorzystać do przygotowania tajskiego curry. Curry ma też tą zaletę, że jest daniem jednogarnkowym więc nie trzeba sztywno trzymać się przepisów ale dodać różne ulubione produkty i przyprawy. Ważne jest oczywiście dodawania do curry przypraw typowych dla tego dania ( np. curry, sos rybny, mleczko kokosowe, itp.) ale tu z pomocą przyszło mi House of Asia i w ten sposób powstało pyszne, aromatyczne curry z naszymi sezonowymi warzywami. Zielona, gotowa pasta curry, którą dostałam jest znakomita. Do tego dodałam makaron ryżowy, świeże liście kolendry i trochę papryczki chilli. Znakomite danie.
Składniki dla 4 osób:
1 mała cukinia,
1 mały bakłażan,
1 por,
1 papryka,
Kawałek imbiru – około 3 cm
papryczka chilli,
2 łyżki zielonej pasty curry,
2 marchewki,
szklanka gotowanej cieciorki
2 łyżki sosu rybnego,
4 ząbki czosnku,
Puszka mleczka kokosowego,
Świeże listki kolendry,
Sól, pieprz,
Olej rzepakowy,
Makaron ryżowy,
limonka
Wykonanie
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Bakłażan myjemy i kroimy najpierw w grubsze plastry a następnie w ćwiartki. Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Por i czosnek kroimy w paski.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy pastę curry, czosnek, starty imbir, mleczko kokosowe i chwilę dusimy. Następnie dodajemy marchewkę, paprykę i znowu chwilę gotujemy. Dodajemy cukinię, bakłażan, por mieszamy i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy cieciorkę, doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze gotujemy około minuty.
Podajemy warzywne curry ze świeżą kolendrą i paskami chilli, sokiem z limonki oraz makaronem ryżowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz