Zielona sałatka z prażonymi pestkami siemienia lnianego

Pyszna, prosta i energetyczna sałatka do pracy, na śniadanie, kolację lub jako przegryzka. Zrobiłam ją sobie na śniadanie do pracy – tak z ad hoc z różnych składników, które były w lodówce. Myślę, że zrobiłam ją również dlatego, że brakuje mi już zielonego koloru – liści, drzew …

Okazało się, że była wyjątkowo dobra więc zrobiłam ją córce na kolację. Usłyszałam ”Mamo, sałatka jest pyszna…. Co tam dałaś, czym przyprawiłaś?”

Obiecałam Wam, że będą na blogu lekkie, energetyczne dania na dobre, wiosenne samopoczucie. Myślę, że ta sałatka spełnia wszystkie te kryteria i mogę ją polecić wszystkim dbającym o linię i kalorie. Jest cudnie zielona, zdrowa, lekka i jednocześnie syta.

DSC_0408

Składniki:

1 średniej wielkości brokuł,

Awokado – średnio dojrzałe,

1 świeży ogórek,

Szczypior drobno pokrojony – 2 łyżki

½ kostki sera feta,

Łyżka siemienia lnianego,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Sok z ½ cytryny

Wykonanie

Brokuł myjemy i gotujemy 4 minuty, odcedzamy i schładzamy. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Szczypior również myjemy i kroimy drobno. Ogórek obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Ser feta kroimy również w kostkę.

Siemię lniane prażymy, na średnim ogniu około 5-7 minut na patelni ( bez tłuszczu) – mieszamy co jakiś czas.

Do misko dajemy brokuł rozdrobniony na małe kawałki, ser, awokado, ogórek, szczypior. Wszystko polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy prażone siemię lniane i mieszamy wszystko.

 DSC_0417

DSC_0419

Zielono mi!

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 6 marca
    Odpowiedz

    zielona energia <3

    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.