Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem

Jeśli nie mamy za wiele czasu na przygotowanie obiadu to najlepiej sprawdzają się wtedy dania jednogarnkowe. Danie przygotowywane w jednym naczyniu ma wiele zalet. Po pierwsze robi się je szybko, po drugie piecze się wszystko razem i  od razu mamy całe danie. Dobre jest również następnego dnia po odgrzaniu. Zapewniam, że dla gości jako ciepła przystawka będzie równie dobre . U mnie takie dania, szczególnie z makaronem są zawsze zjadane do ostatniego kęsa.

zapiekanka-031

zapiekanka-008

Składniki

Makaron

1/2kg szpinaku

Pierś z kurczaka,

Przyprawa gyros

1 opakowanie sera feta

3 ząbki czosnku

1 cebula

½ łyżeczki suszonej pikantnej papryczki

Olej rzepakowy do smażenia

Mozarella

Sól pieprz, tymianek

Gałka muszkatołowa

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 200stopni. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Umyty i odsączony szpinak dodajemy do  cebuli i czosnku i dusimy aż ze szpinaku odparuje woda. Całość mieszamy, dodajemy pieprz,  sól,  szczyptę gałki muszkatołowej.

Makron gotujemy zgodnie z przepisem al.dente i odcedzamy.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka z przyprawą gyros.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.  Na spód dajemy połowę makaronu, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie na makaron dajemy kawałki kurczaka, na to wykładamy szpinak, posypujemy suszoną papryczką i serem feta. Na koniec dajemy drugą część makaronu, ponownie doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Naczynie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę posypujemy zapiekankę startym serem mozarella i pieczemy 5-7 minut aż ser będzie zarumieniony.

Wykładamy porcje zapiekanki  na talerz i voila! Obiad gotowy

zapiekanka-033

zapiekanka-052

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 29 marca
    Odpowiedz

    To tak jak i ja 🙂 no i plus, bo robi się szybko 🙂

  2. sugar32
    10 października
    Odpowiedz

    Właśnie robię na obiadek ,mam tylko obawę czy zapiekanka nie będzie za sucha .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.