Czym różni się żur od barszczu białego ? Jedna i druga zupa kojarzona jest z Wielkanocą. Obie są kwaśne, podobne w smaku i kolorze. Kiedyś myślałam, że to takie same zupy tylko różnie nazywane, w różnych regionach Polski. Potem przeczytałam, że żur przygotowuje się z mąki żytniej a barszcz biały z mąki pszennej. Znalazłam też informację, że barszcz biały przygotowuje się z kiszonki, np. z kapusty lub ogórków.
Ja lubię jedną i drugą zupę. Po lekturze różnych opinii i artykułów postanowiłam zrobić zaczyn z mąki pszennej i ugotować na tym barszcz biały. Powiem, że wyszedł pyszny, kwaskowaty ale jednak inny w smaku jak żurek. Zrobiłam ten zaczyn na bazie zakwasu pszennego. Dzielę się z Wami przepisem na taki zaczyn. Ja mam gotowy zakwas pszenny bo piekę chleby pszenne na takim zakwasie. Można dodać zakwasu żytniego, ale podstawą będzie mąka pszenna – pełnoziarnista i biała, typ 750, taka jaką dajemy do pierogów. Ci którzy mają zakwas i pieką chleby na nim mogą już przygotować taki zaczyn a na Wielkanoc będzie pyszny barszcz – przepis podam w najbliższym czasie. Natomiast Ci którzy nie mają zapraszam po przepis na zakwas żytni tutaj!! Myślę, że można jeszcze zdążyć zrobić zaczyn na Wielkanoc.
Składniki na litrowy słoik:
5 łyżek zakwasu – najlepiej pszennego
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej,
1 łyżka mąki pszennej typ 750
1 litr wody przegotowanej – letniej,
4 ząbki czosnku,
3 liścia laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego
Płaska łyżeczka soli,
Wykonanie:
Do większego naczynia glinianego/słoika wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas i zalewamy letnią przegotowaną wodą z solą. Całość mieszamy aby nie było grudek. Następnie dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i mieszamy zawiesinę.
Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4- 5 dni.
Jeśli lubimy intensywniejszy w smaku barszczu możemy wydłużyć czas fermentacji. Po tym czasie wyławiamy przyprawy i możemy przystąpić do gotowania białego barszczu.
Zakwas na barszcz możemy również przelać do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz