Zaczyn na barszcz biały

Czym różni się żur od barszczu białego ? Jedna i druga zupa kojarzona jest z Wielkanocą. Obie są kwaśne, podobne w smaku i kolorze. Kiedyś myślałam, że to takie same zupy tylko różnie nazywane, w różnych regionach Polski. Potem przeczytałam, że żur przygotowuje się z mąki żytniej a barszcz biały z mąki pszennej.  Znalazłam też informację, że barszcz biały przygotowuje się z kiszonki, np. z kapusty lub ogórków.

Ja lubię jedną i drugą zupę. Po lekturze różnych opinii i artykułów postanowiłam zrobić zaczyn z mąki pszennej i ugotować na tym barszcz biały. Powiem, że wyszedł pyszny, kwaskowaty ale jednak inny w smaku jak żurek. Zrobiłam ten zaczyn na bazie zakwasu pszennego. Dzielę się z Wami przepisem na taki zaczyn. Ja mam gotowy zakwas pszenny bo piekę chleby pszenne na takim zakwasie. Można dodać zakwasu żytniego, ale podstawą będzie mąka pszenna – pełnoziarnista i biała, typ 750, taka jaką dajemy do pierogów. Ci którzy mają zakwas i pieką chleby na nim  mogą już przygotować taki zaczyn a na Wielkanoc będzie pyszny barszcz – przepis podam w najbliższym czasie. Natomiast Ci którzy nie mają zapraszam po przepis na zakwas żytni tutaj!! Myślę, że można jeszcze zdążyć zrobić zaczyn na Wielkanoc.

 

Składniki na litrowy słoik:

5  łyżek  zakwasu – najlepiej pszennego

5  łyżek   mąki pszennej  pełnoziarnistej,

1 łyżka mąki pszennej typ 750

1 litr wody przegotowanej – letniej,

4 ząbki czosnku,

3 liścia laurowe,

 4 ziarna ziela angielskiego

Płaska łyżeczka soli,

Wykonanie:

Do większego naczynia glinianego/słoika wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas i zalewamy letnią przegotowaną wodą z solą.  Całość mieszamy aby nie było grudek.  Następnie dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i mieszamy zawiesinę.

Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na  około 4- 5 dni.

Jeśli lubimy  intensywniejszy w smaku barszczu  możemy wydłużyć czas fermentacji. Po tym czasie wyławiamy przyprawy i możemy przystąpić do gotowania białego barszczu.
Zakwas na barszcz możemy również przelać do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.