Dzisiaj druga propozycja na pieczoną gęś. Tym razem proponuję zapiec uda z gęsi w kapuście kiszonej. Danie jest wyjątkowo dobre bo mięso z gęsi bardzo dobrze łączy się z kiszoną kapustą ( jest aromatyczne i soczyste) a kapusta przesiąka tłuszczem i przyprawami z gęsi. Zachęcam do zrobienia.
Składniki:
2 uda z gęsi,
4 łyżki majeranku,
1kg kiszonej kapusty
Łyżeczka kminku
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Wykonanie
Uda z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy. Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso – majeranku nie trzeba żałować bo gęsina podobnie jak kaczka bardzo lubią to zioło. Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Kapustę kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, kminek, sól, pieprz i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy uda i przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy uda w kapuście około 3 -3 ½ godz. (sprawdzamy czy mięso i kapusta są miękkie). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około ½ godz. W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Uda przyrządzone w ten sposób są bardzo soczyste, aromatyczne a kapusta kiszona z kminkiem i tłuszczem z gęsi smakuje wybornie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami . Ja podaję z pieczonymi w mundurkach ziemniaczkami.
4 godziny pieczenia udek ??? W 180 C a ostatnie pół godziny w 200 ??? To po tym czasie coś jeszcze z nich zostanie ???
a jedno udko to porcja dla jednej czy dwóch osób ? Będę mieć na wigilię 10 osobową rodzinę i nie wiem ile udek przeznaczyć. Proszę o pomoc !!!
Witam,udko z gęsi to porcja dla dwóch osób więc dla 10 osobowej rodziny proponuję 5-6 udek.Zależy też czy te 10 osób to sami dorośli czy też dzieci. Ale powinno tyle wystarczyć. Pozdrawiam 🙂
dzięki za odpowiedź !!! mam nadzieję, że będą tak smakowicie wyglądać jak u Pani na zdjęciach 🙂 Wesołych Świąt
Z pewnością będą pyszne:) dziękuję i życzę Wesołych i Smacznych Świąt!!
no niestety ,te ges jeszsze powino sie podsmazyc na patelni,bo w piekarniku kapusta batdzo sucha sie zrobila,a ges nie wypuscila duzo tluszczu.
to dziwne bo gęś jest tłusta i zazwyczaj jest aż za dużo tłuszczu. Podsmażenie jej na patelni nic by nie dało. Można dodać trochę wody wtedy kapusta nie byłaby sucha.
ja tez znam przepis ze zaczynamy od ulozenia ud na zimniej patelni i stopno wytapiamy.a powstaly tluszcz wykorzystujemy do pbsmazenia kapusty reszta jak wyzej a jeszcze grzyby suszone
🙂 też czasami dodaję grzyby do pieczenia gęsi 🙂
Dla mnie jest to najlepszy przepis na gęsie uda w kapuście kiszonej. Sam kiszę kapustę i od kilku lat robię to danie. Zawsze wychodzi dobrze. nie modyfikujmy dobrych przepisów. Ja osobiście lubię czosnek i daję go więcej również kapusty daję więcej. Ale to nie znaczy , że go modyfikuję. Przepis jest na 10 w skali 1 do 9. Chapeau bas i ukłony dla Pani.
😉 Dziękuję za tak dobre słowa. Cieszę się, że robi Pan gęś z mojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie !
A czy to pieczemy w naczyniu żaroodpornym?
Może być naczynie żaroodporne lub garnek do pieczenia 🙂
Wyszly Super, moi Goscie byli zachwyceni. Pozdrowionka.
🙂 Bardzo się cieszę i pozdrawiam !