Ta prosta sałatka to klasyka i smak dzieciństwa. Smaczna i uniwersalna, można podać ją z wędliną lub pieczonym mięskiem, z jajkiem gotowanym na twardo albo zjadać bez dodatków.
Składniki:
2 marchewki,
Pietruszka, kawałek selera,
2 jajka,
1 ogórek kiszony,
Groszek konserwowy
2 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy
Sól, pieprz
Wykonanie
Warzywa ( marchew, pietruszkę, seler) dokładnie myjemy i gotujemy około 40 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia a następnie obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Ogórek kroimy w drobną kostkę. Ostudzone warzywa i jajka również kroimy w kosteczkę. Pokrojone składniki wrzucamy do naczynia, dodajemy groszek z puszki i wszystko mieszamy . Solimy, pieprzymy i dodajemy musztardę i majonez , dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby składniki związały się ze sobą. Można zrobić lżejszy sos- majonez pół na pół z gęstym jogurtem lub wręcz sam jogurt z musztardą. Spotkałam różne wariacje składników tej sałatki- niektórzy dodają gotowany i pokrojony w kostkę ziemniak, inni jabłko, inni jeszcze kukurydzę.
Wersja, którą podałam wyżej jest najprostsza i moja ulubiona.
Ta sałatka jest jak rosół, każdy robi ją podobnie, a u każdego smakuje świetnie 🙂
Ja dodaję jeszcze zawsze ziemniaczka gotowanego, ale slyszałam też o wersji z gruszką. Ile domów, tyle wersji 🙂
Ładnie podana!
Kochane panie, spróbujcie proszę ugotować warzywa na parze , mmmmmmmmmm…. warto.
Tradycyjna sałatka, ale podana w sposób nowoczesny:) Sałatka ta to wspomnienie dzieciństwa
radycyjna najlepsza 🙂 Ja dodaje jeszcze por i jabłko 🙂