Tortilla czy może omlet, ale jak by nie nazwać to danie, jest szybkie do wykonania i pysznie smakuje. Ja lubię taką tortillę ziemniaczaną z kwaśnym mlekiem ale może być dodatkiem do różnych potraw mięsnych, rybnych a nawet sama jest pożywnym i pysznym daniem.
Składniki na dużą patelnię :
4 duże ziemniaki,
1 duża cebula,
5 jajek,
Ser mozzarella- 10 dag,
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól, pieprz, papryka w proszku
Olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 łyżek) i dodajemy ziemniaki. Smażymy około 7 minut; co jakiś czas obracając ziemniaki w różne strony. Ja na 2 minuty zmniejszyłam ogień i dusiłam ziemniaki pod przykrywką. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i dusimy jeszcze około 2 minut. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz, paprykę, jogurt naturalny i starty ser. Wlewamy to do ziemniaków i pieczemy, na małym ogniu pod przykrywką około 5 minut. Następnie odwracamy tortillę: duży talerz przykładamy do patelni wykładamy na niego tortillę, następnie przekładamy drugą stroną na patelnięi dusimy jeszcze około 2/3 minut.
Wspaniałe proste danie na różne okazje, polecam.
wyglada przepysznie!
Uwielbiam taką tortillę 🙂
🙂
ajajaj, na obiad chetnie bym taka zjadla! pycha! 🙂
Bardzo ciekawy pomysł, wygląda mega pysznie 🙂
Wypróbowane. Wyszło smacznie, polecam nie bać się cienko kroić ziemniaków, bo zbyt grube plasterki nie zmiękną w środku. Warto też roztrzepać jajka z odrobiną mąki – ciasto będzie bardziej puszyste.
Dzięki za przepis,
Pozdrawiam
Rumi