Bardzo lubię eksperymentować z różnymi daniami. Mój syn gdy usłyszał, że zrobiłam takie „tacos” z halibutem uznał, że to chyba kiepskie połączenie. Jest jednak wprost przeciwnie, bo halibut smażony w parmezanie z dodatkiem awokado i pikantnego sosu świetnie smakował w podpieczonej tortilli.
Polecam wam takie danie na kolację lub obiad.
Składniki
Filety z halibuta 2 duże sztuki,
Sól, biały pieprz,
Sok z 1limonki,
Parmezan,
Olej rzepakowy do smażenia
Placki tortilli
Salsa z awokado:
1 dojrzałe, miękkie awokado,
sok z 1 limonki,
2 ząbki czosnku,
Oliwa,
sól, pieprz, chilli ,
cebulka dymka,
2 pomidory,
Pikantny sos
3 łyżki majonezu,
1 papryczka chilli,
2 ząbki czosnku,
Łyżka przecieru pomidorowego,
Rukola, sałatka
Wykonanie
Przygotowujemy sosy.
Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy awokado, sok z limonki, czosnek i rozcieramy krótko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, chilli, cebulkę dymkę, pomidor drobno pokrojony, oliwę) i mieszamy.
Przygotowujemy pikantny sos. Papryczkę chilli ( z pestkami) kroimy bardzo drobno – możemy w blenderze rozdrobnić. Mieszamy w misce chilli, wyciśnięty czosnek, przecier pomidorowy i majonez, sól, pieprz.
Filety z halibuta czyścimy z ości, kroimy na paski, myjemy, suszymy i doprawiamy solą, białym pieprzem.
Parmezan ścieramy na tarku.
Na patelni rozgrzewamy olej, filety obtaczamy w parmezanie i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Placki tortilli podgrzewamy na patelni, na koniec składamy na pół. Dodajemy do ciepłej jeszcze tortilli halibuta, sosy, rucolę.
Dosłownie jem oczami; cudnie się prezentuje;