W weekend dzięki pięknej pogodzie poczułam odrobinę wiosny i naszła mnie ochota na truskawki, które zobaczyłam w sklepie. I choć do tych polskich, letnich trochę im brakuje to i tak ze smakiem je zjedliśmy w towarzystwie urodzinowego tortu bezowego.
No właśnie, tort bezowy to moja niezawodna opcja na wszelkie uroczystości – tym razem, z truskawkami i kremem czekoladowym, wyszedł rewelacyjny. Polecam go wam!
Składniki:
8 białek,
300 g cukru drobnego,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem:
1 duże ( 0,5l ) opakowanie śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanfixu
Serek mascarpone – 250 g,
100g czekolady gorzkiej,
100 g czekolady pełnomlecznej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie sztywna, powoli dosypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, delikatnie wszystko mieszamy aż dobrze się połączy.
Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy koło o średnicy ok. 30 cm.
Dobrze ubitą, lśniącą pianę z białek rozkładamy łyżką w miejsce narysowane, tworząc koło. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
Pieczemy najpierw 30 minut w tem. 150 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blat bezowy około 1- 1 ½ godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygnie.
Czekoladę roztapiamy w garnku lub w mikrofali i dostawiamy do ostygnięcia.
Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem– ubijamy aż będzie sztywna. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy, na małych obrotach aż dobrze się połączą wszystkie składniki. Na koniec dodajemy po trochę roztopionej czekolady i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Spód bezowy najlepiej przygotować wcześniej bo musi być wystudzony do przekładania kremem.
Jak blat bezowy będzie chłodny to nakładamy trochę truskawek a następnie krem czekoladowy. Na koniec dajemy na wierz truskawki .
Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz