Pyszna przekąska, którą można jeść na ciepło i zimno. Sprawdza się na imprezach ale można ją zabrać do pracy jako lunch a nawet do koszyka na piknik .
Szparagi, suszony pomidor, chilli i kurkuma to ładny dla oka widok ale też super zestaw smakowy.
Spód jest z mąki orkiszowej razowej. Ważne jest to aby ciasto było dobrze schłodzone przed wkładaniem do formy.
Przepis na ciasto na cztery porcje – 12 cm foremki:
1 szklanka mąki orkiszowej,
2 żółtka,
Szczypta soli,
1/2 kostki masła,
trochę wody
Farsz:
Około 10 sztuk szparagów,
Śmietana 12% lub gęsty jogurt – 350 ml,
2 białka,
150 g sera feta,
Sól, pieprz,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Łyżka płaska kurkumy zmielonej,
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku,
6-7 pomidorów suszonych
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Szparagi czyścimy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wlewamy śmietanę, białka, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz , kurkumę – lekko ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.
Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i wykładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Na ciasto dajemy kawałki szparagów, pokrojoną w paski chilli, pokrojone w paski suszone pomidory, dokładamy na to rozkruszony ser feta, następnie polewamy całość mieszanką śmietanowo-jajeczną.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min (aż na wierzchu farsz zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz