Dzisiaj Dzień Kobiet więc zapraszam wszystkie Panie na pyszną tartę tatin, podaną na ciepło z lodami waniliowymi. Do upieczenia tej pysznej i aromatycznej tarty zainspirował mnie Pascal. Przepis znalazłam w książce Lidla „Okrasa- Pascal”. Jedynie ciasto zrobiłam swoim sprawdzonym sposobem, a resztę zgodnie z przepisem.
Do przygotowania takiej tarty potrzebna jest metalowa, okrągła forma ( ale nie taka jak na tort – otwierana) bo karmel gotujemy właśnie w formie. Jeśli chodzi o jabłka, to najlepsze będą jonagold.
Tarta ma wszystko to co lubimy- jabłka na ciepło, zanurzone w karmelu, aromat cynamonu i do tego lody waniliowe. Pyszności. Moja rodzina była zachwycona smakiem i aromatem ciasta. Nie ma co ukrywać, to prawdziwa uczta dla podniebienia 🙂
Przepis na ciasto:
3 żółtka
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłego mleka – 2-4 łyżki,
3 łyżki cukru pudru,
Nadzienie:
½ kg jabłek – najlepsze będą jonagold,
150 g masła,
150 g cukru
½ łyżeczki cynamonu,
Lody waniliowe,
Wykonanie:
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 2 lub 4 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Następnie wycinamy z każdego kawałka gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
W metalowej, okrągłej formie podgrzewamy masło z cukrem do czasu aż uzyskamy karmel. Musimy cały czas mieszać cukier z masłem aby nam się nie przepalił. Jak już zrobi się karmel zdejmujemy, formę z ognia i czekamy chwilę aż karmel lekko stężeje.
Następnie w formie układamy pierwszą warstwę jabłek ( w jednym kierunku, tworząc wachlarz). Całość posypujemy częścią cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek w podobny sposób i posypujemy również cynamonem. Przykrywamy formę przykrywką i podgrzewamy na małym ogniu i czekamy aż karmel na dnie formy zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Tak podduszamy około 5 minut. Następnie zdejmujemy formę z ognia.
Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkowujemy i nakładamy na formę z jabłkami – dociskamy na brzegach. Na wierzchu ciasta robimy niewielką dziurkę. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni ( góra-dół), wkładamy ciasto i pieczemy około 25 minut na dolnej półce piekarnika. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy ( tak aby nie wylewał się karmel). Następnie nożem odkrawamy brzegi ciasta od formy. Duży talerz, paterę przykładamy do formy, obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę. Kroimy i podajemy z lodami waniliowymi.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz